Министарство одбране Републике Србије
 
23.11.2012.

Обележавање Дана 250. ракетне бригаде



Полагањем венаца на Спомен обележје палим припадницима 250. ракетне бригаде током НАТО бомбардовања у касарни «Бањица», и свечаним дефилеом јединица у Војној академији, обележен је Дан 250. ракетне бригаде и јубилеј - 50 година од формирања јединице.

Свечаности су присуствовали командант Ваздухопловства и противваздухопловне одбране генерал-мајор Ранко Живак са сарадницима, чланови колегијума начелника Генералштаба Војске Србије, представници Министарства одбране, команданти јединица, породице погинулих припадника бригаде, пензионисани припадници јединице, свештена лица, представници локалне власти, као и бројни пријатељи и гости.

Генерал Живак рекао је да је 2012. година јубиларна по много чему и навео прославу 100 година српског војног ваздухопловства као и 50 година постојања 250. ракетне бригаде.

- Могу да кажем да смо ми срећна генерација која има прилику и могућност да обележи тако значајне јубилеје. То је велика част, али и велика обавеза. То је обавеза према генерацијама које ће доћи и наставити да изграђују наш вид и наше јединице, рекао је генерал Живак и додао да је формирање 250. ракетног пука и увођење ракетних јединица био квалитативни скок у развоју вида ВиПВО.

- Дуг период развоја испреплетен је бројним периодима просперитета, напретка и развоја, али на жалост и врло тешким тренуцима кроз које су прошли наша војска и наш народ. Оно што бих посебно истакао је чињеница да су наши људи увек, у најтежим тренуцима, били на висини свог задатка, како с аспекта патриотизма, тако и професионализма, рекао је командант ВиПВО и похвалио припаднике те јединице за залагање, уложени труд и добру вољу да учине најбоље.

Генерал Живак подсетио је на редовне задатке заштите суверенитета ваздушног простора Републике Србије, али и на обуку – континуиран, квалитетан, комплетан процес. Он је истакао задатак изградње здравог и чврстог војничког колектива као императив и услов да би остали задаци били успешно обављени.

Обраћајући се присутнима, командант 250. ракетне бригаде бригадни генерал Душко Жарковић напоменуо је да припадници те јединице током 50 година, с поносом следе речи првог команданта јединице, пуковника Стевана Роглића, који је приликом формирања јединице нагласио да историја 250. ракетног пука треба да буде исписана напорима и пожртвованим радом војника и старешина, који несебично улажу у себе, али и њиховим оспособљавањем за извршавање задатака у противваздухопловној одбрани наше земље. Као таква јединица треба да послужи стварању традиција на којима ће васпитавати младе старешине.

- Управо те речи доказане су 1999. године у најтежим тренуцима за јединицу и нашу земљу. Свих 78 дана бомбардовања, припадници ракетних јединица водили су херојску борбу против вишеструко надмоћнијег противника испољавајући максимално пожртвовање, високу обученост и борбени морал. Они су били надахнуће и пример како се брани отаџбина, а сада већ историјско обарање невидљивог Ф-117А био је снажан подстицај целокупном становништву да издржи до краја. У извршавању задатака, нажалост, погинуло је 28 хероја, рекао је он.

У периоду између јубилеја, јединица, према речима команданта бригаде,наставља са извршавањем задатака, контроле и заштите суверенитета ваздушног простора Републике Србије и подизања нивоа оперативних способности, а обуком усмереној ка мисији, квалитетним одржавањем ракетно-радарских средстава и пружањем подршке модернизацији постојећих система, обезбеђује се достизање потребних способности за извршење наменског задатка.

Након свечаног строја и дефилеа јединице приказана је модернизација извршена на средствима ракетних система НЕВА и КУБ.

Венце на спомен обележје палим припадницима 250. ракетне бригаде који су животе дали за одбрану отаџбине положили су представници команди јединица, чланови породица, представници ратних састава, локалних градских власти и Српске православне цркве.

У име Патријарха Српске православне цркве, припадницима 250. ракетне бригаде празник је честитао владика хвостански Атанасије (Ракита). Уметнички програм рецитовањем песама употпуниле су глумице Јелена и Ивана Жигон.
photoФОТОГАЛЕРИЈА