Министарство одбране Републике Србије
 
23.11.2012.

Министар Вучић у посети Норвешкој



Први потпредседник владе и министар одбране Александар Вучић састао се данас са члановима сталног Комитета за спољне послове и одбрану норвешког Парламента који је предводила Ане Марије Ериксен Сереиде.

Председница норвешког Комитета је нагласила да Норвешку и Србију везују традиционално добри односи и изразила уверење да политичке и економске везе две земље могу и морају бити на још вишем нивоу.

Вучић је на почетку разговора истакао да Норвешка данас представља највећег страног инвеститора у српској привреди, а да ће Србија новим сетом закона о јавним набавкама, јавним предузећима, као и жестоком борбом против корупције, побољшати инвестициони амбијент и позвао норвешку владу и приватне компаније да улажу у Србију.

Представници норвешке владе дочекали су српског потпредседника Владе и министра одбране уз највише државне почасти.

Министар Вучић се данас састао и са министарком одбране Краљевине Норвешке Аном Грете Стром Ериксон са којом је разговарао о унапређењу војно-војне, војно-економске, војно-образовне и војно-медицинске сарадње.

„Србија, поштујући свој Устав и скупштинску декларацију, неће улазити у НАТО или било који други војни савез, али ће кроз програм Партнерство за мир, наставити даљу модернизацију и професионализацију оружаних снага као и унапређење и развој оперативних и функционалних способности Војске Србије. Један од приоритета Министарства одбране је и развој билатералних односа са Норвешком која је пружила велику помоћ Војсци Србије у спровођењу реформи система одбране и војног образовања, као и великом броју реализованих донација у протеклом периоду“ нагласио је Вучић.

Током састанка договорен је наставак сарадње у области буџетирања и људских ресурса, као и успостављање сарадње на програму повећања енергетске ефикасности у систему одбране Републике Србије.

Норвешка министарка је на крају састанка нагласила да је Србија за Норвешку партнер од поверења.

Министар Вучић је током поподнева положио венац на гробљу Вестре Гравлунд Југословенима умрлим током интернације у Другом светском рату.

У вечерњим сатима министар Вучић ће се састати и са министром спољних послова Норвешке Еспеном Бартом Еидеом.