Министарство одбране Републике Србије
 
22.11.2012.

Државни секретар Николић разговарао са амбасадором Шпаније



Државни секретар у Министарству одбране Александар Николић разговарао је са амбасадором Краљевине Шпаније у Србији Артуром Лаклаустром Белтраном, поводом данашње посете начелника Генералштаба Оружаних снага Краљевине Шпаније Генералштабу Војске Србије.

Државни секретар Николић упознао је амбасадора са стратешким опредељењима Републике Србије у процесу европских интеграција и досадашњим резултатима имплементације спољнополитичких приоритета. Борба против организованог криминала и системске корупције један је од приоритета Владе који остварује и уз ангажовање надлежних органа Краљевине Шпаније.

„Србија ће наставити свој европски пут и унапређење регионалне сарадње. Република Србија опредељена је за политику одбране засновану на војној неутралности“, рекао је државни секретар.

Обострано задовољство изражено је чињеницом да Србија и Шпанија негују пријатељске односе без отворених питања.

„Влада Србије поштоваће претходне договоре Београда и Приштине. Председник Србије као и министар одбране залажу се за наставак дијалога на вишем нивоу, уз учешће УН и других заинтересованих страна“ закључио је државни секретар Николић.

Амбасадор Лаклаустра потврдио је задовољство оствареним нивоом сарадње у области одбране са Србијом. „Шпанија има богато искуство из учешћа у мировним операцијама и опредељена је за наставак заједничког ангажовања. Министарство одбране може да буде поносно на Универзитет одбране и Војномедицинску академију“, рекао је Лаклаустра.

Он је потврдио проактиван став Шпаније која ће наставити да пружа подршку Србији у даљем процесу европских интеграција. Такође, поред изражене билатералне војне сарадње, очекује се интензивирање економских односа и робне размене.