Министарство одбране Републике Србије
 
22.11.2012.

Састанак државног секретара Николића и адмирала Гарсија Санчеза



Државни секретар у Министарству одбране Александар Николић разговарао је данас са начелником Генералштаба Оружаних снага Краљевине Шпаније адмиралом Фернандом Гарсија Санчезом који са делегацијом борави у званичној дводневној посети Републици Србији.

Током разговора постигнута је обострана сагласност да, иако је сарадња у области одбране успостављена 2009. године, прогрес и интензитет сарадње су у сталном порасту, што потврђује и заједничко ангажовање припадника Војске Србије и Оружаних снага Шпаније у мисији UNIFIL у Либану.

Државни секретар Николић похвалио је достигнути ниво сарадње која се тежишно одвија кроз сарадњу специјалних јединица, као и размену искустава и учешће у мултинационалним операцијама.

„Краљевина Шпанија је стратешки партнер за ангажовање у мултинационалним операцијама. Захвални смо на подршци у мисији UNIFIL у Либану, где очекујемо знатно веће ангажовање у наредном периоду. Намеравамо да сарадњу у области образовања и војне медицине подигнемо на виши ниво“, рекао је државни секретар Николић.

Адмирал Санчез је нагласио заинтересованост шпанске стране за интензивирање сарадње у области одбране, с циљем подизања нивоа оперативних способности оружаних снага две земље. Он је упознао саговорнике са процесом трансформације Оружаних снага Краљевине Шпаније и истакао да заједничко ангажовање у операцији UNIFIL доприноси подизању сарадње у области одбране на виши ниво. Такође, понудио је да се размотре могућности за заједничко ангажовање у борбеним групама Европске уније.