Министарство одбране Републике Србије
 
22.11.2012.

Одржана вежба „Јесен 2012“



Показна вежба слушалаца 3. класе за резервне официре санитетске и ветеринарске службе на добровољном служењу војног рока „Јесен 2012” одржана је данас на Војномедицинској академији. Вежба је одржана у оквиру завршног логоровања које је почело 16, а завршава се 23. новембра.

Двадесет једном лекару и стоматологу и седморици ветеринара су у реализацији вежбе, поред наставника Медицинског факултета ВМА Универзитета одбране, помагали и кадети треће године Медицинског факултета ВМА, који су били у улози маркираната. Велику помоћ пружили су им и припадници Центра за санитетску тактику.

Командант логоровања и показне вежбе био је потпуковник проф. др Милан Петронијевић, а вежбу су пратили представници Управе за војно здравство, Генералштаба, Војне академије, Центра за мировне операције, војномедицинских центара, наставници ВМА и Медицинског факултета ВМА, начелници организационих јединица.

Тема је била здравствена подршка одреда Војске Србије у мировниј мисији УН, а циљ да слушаоци провере стечена знања и стекну нова знања и искуства у спровођењу и командовању санитетским и ветеринарским јединицама у мировним операцијама УН, у организацији рада по санитетским етапама, пружању медицинске помоћи повређенима и оболелима, те у сагледавању специфичности у организацији здравствене подршке у мировној операцији УН.

Вежба се одвијала на четири радне тачке: од амфитеатра ВМА, где су присутни упознати са темом и детаљима вежбе, а и телемедицинске комуникације на линији ВМА и војна пољска болница, преко рада Мобилне токсиколошко-хемијске екипе ВМА у сузбијању дејства терористичког напада изазваног сарином на полицијску станицу и збрињавања повређених и оболелих, затим приказа рада у одељењима војне пољске болнице до последње тачке – евакуације ваздушним путем са хелиодрома ВМА.

На крају вежбе, бригадни генерал Маријан Новаковић, начелник Војномедицинске академије је рекао:

– Вежба је била успешна. Слушаоци су изузетно мотовисани, вредни и радни и спремни да све што су научили примене у пракси. Радује нас чињеница да још увек има свршених лекара, стоматолога и ветеринара који служе добровољно војни рок, који се војно едукују и коју ће та знања применити и у установама у којима буду радили. Вероватно ће се део њих активирати и даље бити у служби Војске Србије.

И командант вежбе, потпуковник проф. др Милан Петронијевић је похвалио слушаоце:

– То су млади људи који заиста показују велики ентузијазам и залагање. Не прилазе задацима на начин да их само одраде, већ се труде да све ураде како треба. То су и данас показали.