Министарство одбране Републике Србије
 
22.11.2012.

Научни скуп „Пројектни менаџмент и операције Војске Србије“



У Војној академији данас је одржан научни скуп и округли сто о теми „Пројектни менаџмент и операције Војске Србије“. Скуп је отворио начелник Војне академије генерал-мајор Младен Вуруна, који је том приликом истакао жељу да скуп постане традиционалан.

- Центар за истраживање наука одбране и менаџмента, који је формиран у Војној академији и окупља истраживаче из области наука одбране, реализује пројекат под називом «Рационализација процеса одлучивања у војном менаџменту применом стандардних оперативних процедура». Данашњи скуп произашао је из овог пројекта првенствено с намером да се разјасне одређена питања у оквиру операција Војске Србије и да се објасни непосредна веза с пројектним менаџментом који представља основу успешности реализације операција Војске било које врсте, рекао је генерал Вуруна.

Он је истакао значај скупа, не само за афирмацију фундаменталне, већ и развојне и примењене науке и да ће скуп дати допринос ризници научних достигнућа, али и подићи на виши ниво дигнитет науке и истраживања, посебно у домену пројектног менаџмента и одбрамбене делатности, односно операција Војске Србије.

Тематски скуп представља наставак праксе организовања научних и стручних скупова у тој војној високообразовној институцији. Организатор сусрета је Центар за истраживања у области наука одбране и менаџмента, један од три истраживачка центра академије, а учествују стручњаци из области пројектног менаџмента и операција Војске.

На скупу је представљено 14 радова, објављених и у зборнику, чији су аутори стручњаци Министарства одбране, Војске Србије, образовних и научноистраживачких установа.

Дискусије и ауторски радови с округлог стола допринеће примени научног знања из пројектног менаџмента у области планирања и управљања операцијама.