Министарство одбране Републике Србије
 

Програм државног партнерства Србије и Охаја



Програм државног партнерства Националне гарде САД промовисан је 1993. године с циљем успостављања и интензивирања сарадње у области одбране између Националне гарде САД и држава насталих распадом СССР.

Програм се реализује између Националне гарде неке од савезних држава САД и земље партнера кроз размену искустава, студијска путовања, заједничку обуку и вежбе и техничку помоћ цивилним и војним структурама.

Ширина програма, као и састав Националне гарде коју већим делом чине цивили, омогућава да се упоредо са развојем војно-војне сарадње, развија цивилно-војни и цивилно-цивилни аспект. Координација се обавља преко регионалних команди оружаних снага САД и одговарајућих канцеларија при амбасадама САД у земљи пријема.

Програм државног партнерства Србије и Охаја реализује се на основу потписаног Споразума о статусу снага (Status of Forces Agreement – SOFA), који су 7. септембра 2006. године у Вашингтону потписали тадашњи председник Републике Србије Борис Тадић и тадашња државна секретарка САД Кондолиза Рајс. За званичан почетак сарадње у области одбране узима се прва посета команданта Националне гарде Охаја генерал-мајора Грегорија Вејта и 40 припадника Националне гарде Охаја Републици Србији од 15. до 21. септембра 2007. године. 

Протеклих година, војно-војна сарадња се константно развијала да би данас Програм државног партнерства са Србијом САД оцениле као један од најуспешнијих од више од 60 успостављених програма широм света. У САД се разматрала модификација нормативно-правних аката која дефинишу Програм државног партнерства САД, јер је пример сарадње Србије и Охаја показао да сарадња може да превазиђе тренутне оквире. 

Сарадња је знатно интензивирана пре свега у области школовања и усавршавања официра и подофицира, размене и обуке јединица, заједничких вежби, преношењу искустава у формирању подофицирског кора, помоћи војске цивилним структурама у случају елементарних и других несрећа и непогода и развоју капацитета за учешће у мултинационалним операцијама.

Најинтензивнија сарадња реализује се традиционално у септембру сваке године када је Војска Србије домаћин бројне делегације Националне гарде Охаја с командантом на челу.

Један од кључних аспеката сарадње са Националном гардом Охаја је заједнички пројекат изградње Центра за обуку јединица за учешће у мултинационалним операцијама на бази „Југ“ и извођење заједничких вежби и обуке. 

Посебно место заузимају активности цивилно-војне сарадње, које се реализују од 2009. године у оквиру пројеката „Хуманитарна асистенција“, у оквиру којих припадници НГ Охаја и Војске Србије заједнички раде на реновирању објеката од друштвеног значаја под покровитељством Европске команде САД.