Министарство одбране Републике Србије
 
13.11.2012.

Додељени кључеви 92 стана припадницима система одбране



Први потпредседник владе и министар одбране Александар Вучић уручио је кључеве новоизграђених станова на локацији бивше касарне „Војвода Степа Степановић“ у Београду активним и пензионисаним припадницима Министарства одбране и Војске Србије. Данас су подељени кључеви од 92 стана у зградама 4А, 4В, 4Г, 4Д, 4Е и 4Ж.

Том приликом министар Вучић изјавио ја да му је част што је уручивањем кључева за 92 породице показано да Влада Србије, Републичка дирекција за имовину и Грађевинска дирекција Србије настављају да обављају свој посао.

- Очекујем да се тај посао убрза у наредном периоду и да ово не буде једини овакав пројекат. Наш посао је да у будућности много више и озбиљније бринемо о стамбеним потребама припадника Војске Србије, јер то је наша обавеза, рекао је министар одбране.

Он је додао да је поносан због тога што ће они који су добили станове са својим породицама од данас моћи да живе у својим домовима, а не као подстанари.

- Ми ћемо као Влада Републике Србије подстицати овакве акције јер тиме помажемо и нашу привреду и онима који тешко могу да дођу до стамбеног простора, до онога што им живот значи, до перспективе, не само за себе него и за њихову децу, рекао је министар Вучић и додао да је поделом станова у насељу „Степа Степановић“ само делимично решен проблем стамбеног питања у Војсци јер је кључни проблем недостатак стамбеног простора за војна лица и најавио да ће до краја године бити донета нова решења.

Директор Грађевинске дирекције Србије Небојша Шурлан рекао је да пројекат изградње станова започео у јануару 2011. године, и да је за непуне две године заједно са ангажованим извођачима завршено 17 објеката.

- Грађевинска дирекција Србије наставља с пројектом у пуном капацитету и очекујемо да ће до пролећа следеће године бити завршена 44 објекта, односно 4616 станова. Припадницима Војске Србије честитам и желим да ови станови постану њихови домови, рекао је Шурлан.

Заставник Ратко Патрногић запослен је у систему одбране већ 26 година. Живео је и радио у Републици Хрватској, Црној Гори а сад је припадник „Кобри“. Данашњи дан сматра празником за целу породицу.

- Стан смо чекали 26 година. Ја сам се млад оженио, одмах после средње школе. Добили смо троје деце који су сад већ одрасли. Било би добро да смо раније добили тај стан, али како је могло бити и данас смо срећни. Стан је трособан, 82,5 квадрата, одрекао сам се пола стамбене јединице, јер се надамо да ће нам се ћерка ускоро удати.

Потпуковник Драган Ферлан из Управе за телекомуникацију и информатику чека стан, такође, 26 година. У међувремену се селио 11 пута, прекомандован је у пет јединица и учествовао у два рата.

- Осећања су подељена. С једне стране, срећан сам што сам ушао у свој стан после толико година, а с друге сам мало тужан јер сам стан добио четири, пет година пред пензију. Имам петочлану породицу и није било лако живети као подстанар. Задовољан сам станом и данас га видимо први пут.

На локацији некадашње касарне, на 42 хектара површине гради се стамбено-пословни комплекс са 4616 станова, 156 локала, 1430 гаражних и 3300 отворених паркинг места. Министарству одбране припада 21 одсто бруто провршине простора у насељу „Степа Степановић“ за решавање стамбеног питања припадника Војске Србије.
photoФОТОГАЛЕРИЈА