Министарство одбране Републике Србије
 
09.11.2012.

Вежба пилота на полигону „Пасуљанске ливаде“



Припадници 714. противоклопне хеликоптерске ескадриле, лоциране на аеродрому „Лађевци“ крај Краљева, на интервидовском полигону „Пасуљанске ливаде“ реализовали су редовну планску активност ракетирања земаљских циљева, која је врхунац усавршавања у првом степену борбене обуке за пилоте противоклопних хеликоптера. Вежбом је руководио командант 714. противоклопне хеликоптерске ескадриле потпуковник Предраг Николић.

Према речима потпуковника Николића, на „Пасуљанским ливадама“ су се увежбавали углавном млађи пилоти који до сада нису дејствовали, али и искусни летачи стрелци, оспособљени за дејства по циљевима на овом полигону. Осим њих, увод у тренажу за ракетирање земаљских циљева прошле су и колеге из 119. мешовите хеликоптерске ескадриле.

„Дејство по земаљским циљевима изводи се у формацији „пар противоклопних хеликоптера“, где су вође парова искуснији пилоти, колеге из Ниша, а пилоти из 714. ескадриле, који прву пут дејствују, у својству су пратиоца. Пилоти противоклопним вођеним ракетама ракетирају непокретне циљеве на удаљености од 2.000 метара. Осим редовне летачке обуке, предвиђене годишњим планом, имамо и елементе борбене обуке који представљају кулминацију дејстава у дневним условима и предуслов за наставак обуке у сумрак, односно у свитање, за дејства по земаљским, првенствено оклопним циљевима.“, истакао је Николић.

Противоклопна хеликоптерска ескадрила „Сенке“ задатке реализује редовно по плану и програму борбене обуке на годишњем нивоу, а увежбавање на „Пасуљанским ливадама“ врхунац је обуке у дневним условима, и предуслов за даљу обуку у ноћним условима.
photoФОТОГАЛЕРИЈА