Министарство одбране Републике Србије
 
08.11.2012.

Обележен Дан Војнобезбедносне агенције



У присуству државног и војног врха и бројних гостију, припадници Војнобезбедносне агенције вечерас су прославили свој празник – 12. новембар.

Свечаном пријему у Великој ратној сали Старог Генералштаба присуствовали су председник Народне Скупштине Небојша Стефановић, премијер и министар унутрашњих послова Ивица Дачић, први потпредседник Владе и министар одбране Александар Вучић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Љубиша Диковић, министри у Влади Србије, представници Министарства одбране и Војске Србије, свештенство, дипломате и страни војни изасланици.

Директор ВБА Светко Ковач истакао је да није било значајнијих безбедносних проблема у Војсци Србије и Министарству одбране, и да је безбедносна ситуација у систему одбране стабилна. Он је додао и да, иако организована криминална делатност, корупција и случајеви појединачне криминалне делатности не представљају значајну безбедносну претњу систему одбране, због специфичности и осетљивости система одбране захтевају значајније ангажовање на примени превентивних и репресивних мера.

- Војнобезбедносна агенција као део безбедносно-обавештајног система Републике Србије дала је велики допринос стабилности система одбране и безбедности наше државе и свих њених грађана. У наредном периоду планирамо да подигнемо ниво оперативне и функционалне способности ВБА, што ћемо остварити бољом организацијом, опремањем савременим оперативно-техничким средствима и системима, као и оспособљавањем кадра - рекао је директор ВБА и најавио измене Закона о ВБА и ВОА које ће, према очекивањима, до краја године бити усвојене у скупштинској процедури.

Директор Ковач је подсетио на речи једне утицајне личности из времена Краљевине Србије, да службама треба дати новац за рад, али их треба контролисати да га не троше улудо. - Ја бих додао да службама треба омогућити да раде свој посао, али их треба контролисати да не злоупотребе дата овлашћења – истакао је директор ВБА.

Војнобезбедносна агенција је служба безбедности и део јединственог безбедносно-обавештајног система Републике Србије. Као орган управе у саставу Министарства одбране са статусом правног лица, надлежна је за безбедносну и контраобавештајну заштиту Министарства одбране и Војске Србије.

Дан ВБА обележава се у знак сећања на 12. новембар 1839. годину када је донет први војни закон у коме су поменута и разрађена дела за издају, шпијунажу, побуну и друга дела која прете да угрозе војску и државу. То је први правни акт у коме се на целовит начин дефинишу питања безбедносне заштите Војске.
photoФОТОГАЛЕРИЈА