Министарство одбране Републике Србије
 
29.10.2012.

Ансамбл „Станислав Бинички“ у Трсту



Уметнички ансамбл Министарства одбране Републике Србије „Станислав Бинички“ и Академски хор „Collegium musicum“ из Београда, одржали су синоћ концерт у италијанском граду Трсту.

Концерту су присуствовали представници италијанске Владе, амбасаде Републике Србије у Италији, града Трста, заједнице Срба и свештена лица.

Наступ у чувеном Театру „Верди“, најстаријем позоришту у том граду, изведен је у организацији Српске православне црквене општине Трст и града Трста.

Градоначелник града на северу Италије Роберто Косолини, пред наступ је рекао да је концерт изузетна прилика за упознавање српске културе, не само за представљање српске уметности пред српском заједницом већ и пред Италијанима.

- Очекујем концерт који има вишеструку вредност, пре свега због интеграције српске заједнице, али и због уједињења различитих култура. Трст има космополитски карактер јер је био Европа пре него што је она и постојала, поручио је градоначелник Косолини.

Начелник Ансамбла потпуковник Станислав Стојиљковић рекао је да је идеја о наступу у Трсту настала пре две године.

- Са много емоција могу да кажем да је концерт био успешан, а више је разлога за то. Прво, дошли смо нашим људима да представимо музику коју свирамо, а друго је наступ у оваквом здању, минијатурној Миланској скали, рекао је потпуковник Стојиљковић.

Под диригентском палицом мајора Игора Митровића, Павла Медаковића, Даринке Матић-Маровић и Драгане Јовановић, као солисти на концерту наступили су Сузана Шуваковић Савић – сопран, Ива Профаца – мецосопран, Јанко Синадиновић – тенор, Миодраг Јовановић – баритон, затим Бора Дугић – фрула и Слободан Продановић – хармоника.

Програм је отворен интонирањем химни Републике Србије и Републике Италије.

Концерт у Трсту посвећен је српским староградским песмама и маршевима међу којима су „Марш краља Александра“, „Српски валцер“, „Краљево коло“, затим „Меракли чочек“, „Играле се делије“, „Тамо далеко“ и друге.