Министарство одбране Републике Србије
 
28.10.2012.

Свечано обележавање Кумановске битке



Централна свечаност поводом стогодишњице од почетка Првог балканског рата и ослобађања од Отоманске империје одржана је данас на брду Зебрњак у Македонији.

Свечаности су присуствовали председник Србије Томислав Николић, који је предводио државну делегацију у којој су били и премијер Ивица Дачић, министар правде Никола Селаковић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Љубиша Диковић, саветник председника Србије Марко Ђурић, као и представници Скупштине Србије Александар Чотрић и Милорад Стошић.

Обележавању су присуствовали и председник Републике Српске Милорад Додик и председник Нове српске демократије из Црне Горе Андрија Мандић.

Код Споменика победе српске војске венце су положили председник Србије Томислав Николић, начелник Генералштаба ВС генерал-потпуковиник Љубиша Диковић, председник РС Милорад Додик и представник Владе Македоније.

Владика хвостански Атанасије служио је помен погинулим војницима.
Председник Томислав Николић поручио је, обраћајући се окупљенима, да је обележавање Кумановске битке порука мира и сећање на цивилизацијски преокрет Балкана, Европе и света.

-Обележавање стогодишњице Кумановске битке је порука мира, сарадње и разумевања који Србија и Македонија шаљу региону и васцелом свету. Зебрњак је место које нас спаја, поручио је Николић на централној свечаности поводом обележавања стогодишњице Кумановске битке на брду Зебрњак.

Председник Србије је истакао да је та победа после више од пет векова омогућила српској војсци да преузме контролу на Косметом и уђе у Скопље, краљевску престоницу Србије из 14. века.

-На овом месту су пре једног века, 23. и 24. октобра узлетели младост, снага и љубав и на месту попришта славног историјског боја данас стојимо ми, 'с поносом испуњени потомци весника слободе', рекао је Николић и додао да је на месту Зебрњак пре 100 година пресуђена судбина Отоманског царства.

-Испуњени поносом, потомци весника слободе, стојимо на Зебрњаку, месту где је пресуђена судбина Отоманском царству, рекао је председник Николић.

Николић је подсетио да је на брду Зебрњак подигнут споменик у част српских јунака по замисли архитекте Момира Коруновића 1937. године, у чију крипту су положени посмртни остаци 723 изгинула ратника.
Најзначајнија битка Првог балканског рата одиграла се у Кумановској долини 23. и 24. октобра 1912. године, а српска војска победила је тада надмоћније трупе Отоманске империје и после више од пет векова донела слободу старим средњовековним српским областима.

Танјуг