Министарство одбране Републике Србије
 
24.10.2012.

Државни секретар Николић примио директора RACVIAC-a



Државни секретар у Министарству одбране Александар Николић примио је у прву званичну посету након преузимања функције директора Центра за безбедносну сарадњу RACVIAC (Regional Arms Control Verification and Implementation Assistance Centre) амбасадора Бранимира Мандића.

Током разговора истакнута је снажна подршка Министарства одбране Центру за безбедносну сарадњу RACVIAC, као и намере за интензивирање сарадње у наредном периоду.

Министарство одбране Републике Србије, од потписивања Споразума о RACVIAC, учествује у свим активностима Центра за безбедносну сарадњу RACVIAC и испуњава све обавезе у складу са Споразумом. Сарадња са Центром за безбедносну сарадњу RACVIAC доприноси развоју и јачању регионалних безбедносних капацитета, као и изградњи поверења у региону Jугоисточне Европе у области безбедности и одбране. У наредном периоду намера је да се активно учешће у раду RACVIAC значајно унапреди упућивањем сталног представника Министарства одбране Републике Србија на позицију програм менаџера RACVIAC, као и преузимањем председавања Мултинационалном саветодавном групом – MAG (Multinational Advisory Group).

Амбасадор Мандић нагласио је да Република Србија као чланица RACVIAC, има кључну улогу у функционисању и новом проширењу мисије RACVIAC, са циљем да Центар постане међународна организација за дијалог и безбедносну сарадњу у Југоисточној Европи. У својству директора RACVIAC и сталног саветника MAG нарочито је нагласио да је потребно уложити максималне напоре да се у наредном периоду постигне договор у вези са преузимањем председавања MAG. Одговорност за безбедност у региону управо представља ствар договора и у том контексту амбасадор Мандић изнео је очекивања да ће се у наредном периоду, у вези са преузимањем председавања MAG, постићи компромис и пронаћи најбоље могуће решење прихватљиво за све чланице, придружене чланице и посматраче у RACVIAC.