Министарство одбране Републике Србије
 
17.10.2012.

Предавање израелских професора на Војној академији



Израелски професори др Мартин ван Кревелд, са Универзитета у Тел Авиву, и др Шаул Шај, из БЕСА центра за стратешке студије Универзитета Бар Илан, одржали су данас предавање на Војној академији. Излагању професора присуствовао је и начелник Војне академије генерал-мајор Младен Вуруна.

Према речима професора ван Кревелда, судећи по рангирању различитих земаља на Индексу људског развоја УН-а, и Балкан и Блиски исток су кризне области. У оба случаја, узроци таквог стања ствари могу се повезати с вековима отоманске владавине, распадом Отоманског царства и успостављањем нових граница које нису узимале у обзир националне, политичке, економске, друштвене и културне факторе. У том хаосу издвојила се држава Израел, те је професор говорио о корену њеног успеха и сугерисао да ли Србија може нешто из тог примера да научи.

Професор Шај је навео да смо на историјском раскршћу и да је све теже утврдити будућност Блиског истока, и да пут којим ће ићи тај део света зависи само од развоја будућих догађаја.

Раније данас, предавачи су учествовали на Конференцији „Балкан и Блиски исток: да ли су огледало једно другом“ у Парохијском дому Храма Светог Саве.