Министарство одбране Републике Србије
 
06.10.2012.

Комеморација жртвама фашизма у Јајинцима



У Спомен парку „Јајинци“, код Београда, одржана je комеморација логорашима стрељаним у периоду од 1941. до ослобођења Београда, октобра 1944. године. Уз највише државне и војне почасти, на некадашњем стратишту, где је за три ратне године на различите начине убијено више од 60.000 људи, највише Срба, Рома и Јевреја, венце су положили председник Србије Томислав Николић, представници дипломатског кора, града Београда и општине Вождовац, преживели логораши и њихови потомци, представници удружења Рома и Јевреја и борачких организација.

Комеморацији жртвама фашизма, стрељаним у Јајинцима, присуствовали су и председник Народне скупштине Србије Небојша Стефановић, министри у Влади Србије, начелник Генералштаба Војске Србије генерал- потпуковник Љубиша Диковић, црквени великодостојници, потомци логораша и многобројни грађани.

Обраћајући се присутнима, председник Србије Томислав Николић је између осталог рекао да су на данашњи дан 1944. године, одлуком немачких окупационих власти у Београду да распусте Бањички логор, престали стравични злочини над недужним и невиним људима у логорима Београда.

На овом месту српске трагедије на стрелишту у Јајинцима убијен је највећи број људи у читавој окупираној Србији. Вечито ћемо да се сећамо жртава окупације у Србији и Београду. Овде је стрељано више од 60, више од 80 хиљада људи, тешко је кад не можете да пребројите колико сте изгубили, рекао је председник Србије и подсетио да су жртве злочина у Јајинцима били родољуби свих националности, највише Срби, Јевреји и Роми.

Жртва коју су поднели невини грађани Србије, припадали они ослободилачком покрету или не, обавезују нас да никада не заборавимо да су мржња и зло и насиље које из њих проистиче, дела која не смеју да се понове. Не смемо да дозволимо да се злочини и жртве забораве, јер је живот човека, физички и духовни интегритет, његово неотуђиво право. Подсећање на жртве није само поштовање прошлости, то је наша обавеза за будућност. Сећајући се жртава морамо да нађемо у себи снагу да опростимо и да измолимо опроштај за оне према којима су неки од нас криви. Само тако можемо да наставимо даље, само такав чин сврстава нас у демократске и цивилизоване нације којима су суштинске вредности утемељене дубоко у срцима и одређују њихово понашање, рекао је председник Николић и додао:

Србија је демократска земља, посвећена неговању историје, традиције и тековина које су нам оставили наши славни преци, али је окенута и ка будућности, помирењу, снажењу заједничког живота са свим народима, са онима од којих смо страдали и са онима који су страдали од појединаца из нашег народа. Злочинци морају да одговарају, било које да су националности. Србија очекује да и други размишљају на тај начин, не прихватамо више да нас третирају као народ који не заслужује своју слободу у својој држави. Испуњавамо све обавезе али тражимо да своје обавезе испуне и према нама. Ниједан рат, насиље, злочин било које врсте није добро донео, ни злочинцу ни жртви. И зато се стратишта у Јајинцима увек треба сећати. Никада више ништа слично не сме да се понови. Не постоји оправдање за злочин, не постоји оправдање за агресију, сваки проблем може и мора да се реши компромисом и разговором. Насиље рађа насиље и то је зачарани круг, пун горчине и зла. Зато желимо помирење, стабилност и бољи живот за све грађане Србије, региона и света. Ми то можемо, искрено желимо да се злочини никада не понове, а своје потомство васпитавамо да цени и обезбеђује мир и прихватање других, без обзира на верске, етничке, полне, културне и све друге разлике. На месту највеће гробнице на стрелишту налази се бели голуб, рад вајара Војина Стојића, то је споменик који шаље праву поруку с овог трагичног места, једну од оних по којима се Србија препознаје. Поднели смо највећу жртву, а пружамо руку помирења, слоге и љубави међу људима. Поклонимо се сенима оних који су мислили на нас, а не на себе. Време је да неки од нас престану да мисле само на себе и да почну да мисле и на друге, како би Србија, наша мојка, поново била поносна на своју децу, рекао је председник Томислав Николић на комеморацији жртава фашистичких злочина у Јајинцима.

Окупљенима се обратила и преживела логорашица Душица Милачић, наставница у пензији из Јагодине, рођена у логору на Бањици, 21. маја 1942. године. Својим потресним сведочењем Душица Милачић је, између осталог, захвалила свим ослободиоцима, свим људима, који су свој живот посветили слободи и животу у слободи.

У долини Липовачког потока у Јајинцима, где је пре Другог светског рата био војни полигон, немачки окупатор је од 1941. до 1944. стрељао од 60.000 до 80.000 људи, највише на једном месту у Србији.

Многи од њих били су заточени у логору на Бањици. Приликом обележавања 20 година од ослобођења српске престонице на некадашњем губилишту отворен је велики меморијални парк са спомеником, постављеним на месту највеће гробнице на стрелишту. На врху споменика се налази бели голуб као симбол мира. Данас је бивше стрелиште преуређено у Спомен парк кога посећују како домаћи тако и инострани посетиоци.

Комеморативна свечаност у Јајинцима је завршена сценским рециталом у кореографији Јована Ристића, у коме су учествовали познати прваци београдског глумишта.
photoФОТОГАЛЕРИЈА