Министарство одбране Републике Србије
 
25.09.2012.

Завршени радови на основној школи у Прањанима



Државни секретар Министарства одбране Александар Николић и амбасадор САД у Србији Мајкл Кирби данас су, свечаним пресецањем врпце, обележили завршетак радова у Основној школи „Иво Андрић“ у Прањанима. У свечаном чину пресецања врпце учествовали су и директорка школе Горица Станојевић и председник општине Горњи Милановац Милисав Мирковић.

Обраћајући се присутнима, државни секретар Николић изразио је задовољство, у своје и у име Министарства одбране, што у сарадњи с представницима Амбасаде САД и Европске команде оружаних снага САД присуствује свечаности која показује обострану жељу ка унапређењу пријатељских односа те две земље.

- Желим да вам захвалим у име српског народа што нисте заборавили оно што се десило пре више од пола века. Пројекат „Хуманитарна асистенција“ пружиће овој деци и околини савремене школске просторије, а уједно ће представљати и меморијални центар који ће нас све заједно подсећати на херојска дела грађана Србије, рекао је државни секретар Николић и додао да је српски народ на том простору, а и широм Шумадије, показао своју величину, храброст и пожртвованост.

Амбасадор САД захвалио је свима који су учествовали у том пројекту.

- Иако овде стојим само ја, много је њих који су омогућили овај пројекат. Посебно Европска команда оружаних снага САД чији су људи радили на пројекту и која је издвојила новац и време. Хвала српском народу који је помогао нашим пилотима током рата, а деци бих поручио да запамте своје претке, рекао је амбасадор Кирби.

Изградња школске спортске сале као и обнова неколико просторија, изведена је уз помоћ донације Европске команде оружаних снага САД у износу од 640.000 долара.

Прањани су место где је током Другог светско рата организована највећа акција савезничких снага за спасавање пилота из непријатељских линија. Мисија је названа Халијард и омогућила је да се више од 500 ваздухопловаца спаси уз великодушну помоћ локалног становништва које је саградило привремену писту да би омогућили авионима САД да слете и спасу пилоте. Због тог историјског догађаја Амбасада САД наставља да изграђује пријатељство с Прањанима.
photoФОТОГАЛЕРИЈА