Министарство одбране Републике Србије
 
18.09.2012.

Отворен научни скуп ОТЕХ 2012



Први потпредседник владе и министар одбране Александар Вучић отворио је данас пети научно-стручни скуп из области одбрамбених технологија ОТЕХ 2012 који се одржава у Војнотехничком институту.

Отварању скупа присуствовали су начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Љубиша Диковић, чланови колегијума министра одбране, представници Војске Србије, ремонтних завода, фабрика одбрамбене индустрије, института, факултета као и учесници и други гости.

Министар Вучић је, отварајући скуп, истакао да је ОТЕХ изузетно значајна научно-стручна манифестација која се одржава ради свеобухватног и мултидисциплинарног сагледавања научног и технолошког развоја у области одбране.

- Окупљање научника и инжењера, истраживача и пројектаната, произвођача и универзитетских професора омогућава упознавање стручњака као и размену креативних идеја. Очекујем да ће радови и стручни проблеми које они решавају имати и практичну примену у областима значајним за одбрамбену индустрију и Војску Србије јер будућност наше наменске индустрије као и наше војске произилази из онога колико ћемо знати и колико можемо да научимо, рекао је министар.

Вучић је додао да Министарство одбране препознаје значај повећања раста улагања у пројекте истраживања и развоја у области одбране.

- Стратешки циљ је повећање инвестиција у производњу нових система који се користе, како у области одбране, тако и за потребе програма у цивилству. Ове инвестиције директно ће утицати на повећање економског развоја земље, побољшање извоза, нужно подизање знања и домаћих производних потенцијала, унапређење индустријске технолошке базе, као и ревитализацију грана индустрије као што су авио индустрија, аутомобилска, машинска, електро, хемијска и многе другие, изјавио је министар изразивши наду да ће овогодишњи ОТЕХ увећати постојеће значајно интересовање за билатералну сарадњу са Србијом и поспешити заједничко улагање у производњу одбрамбених система као и њихово пласирање на домаћем и међународном тржишту.

Директор ВТИ-а пуковник доц. др Зоран Рајић рекао је да се у процесу пројектовања Институт труди да сва средства НВО буду испројектована тако да се могу произвести у Србији, а да истовремено својим квалитетом и ценом буду конкурентна на међународном тржишту.

- Између два ОТЕX-а, ВТИ је добио лиценцу за пројектовање ваздухоплова, часопис SCIENTIFIC TEHNICAL REVIEW, чији је издавач ВТИ, окатегорисан је као водећи научни часопис националног значаја, настављено је и са интензивном међународном научно-техничком сарадњом, о чему говоре подаци да је у последњих годину дана ВТИ посетило 302 лица из 51 земље, а 59 стручњака из ВТИ-а посетило је 21 страну земљу, рекао је пуковник Рајић и захвалио свима који су учествовали у организацији тог скупа.

После отварања скупа министар је са сарадницима обишао трисонични аеротунел. На овогодишњем ОТЕХ-у учествује 402 учесника из 16 земаља. Програмом скупа предвиђено је да учесници излажу радове по секцијама, посете најважније лабораторије Института, изложбу књига и експоната наоружања и војне опреме.

Одговарајући на новинарска питања, министар Вучић је истакао да су научне манифестације, које значе промоцију развоја и унапређење технике и технологије, за нашу земљу од изузетног значаја.

- Желимо да извеземо што више нашег знања и производа и желимо да то утиче на повећање и побољшање економског развоја земље. У складу са тим, размена искустава и знања су од непроцењивог значаја, а Војнотехнички институт је јединствена установа у Србији коју гости из иностранства радо посећују – истакао је министар Вучић додајући да су одбрамбене технологије један од најзначајнијих аспеката којима у будућности треба усмерити истраживачки рад за шта ће се, и у кризним временима, издвајати новац.
photoФОТОГАЛЕРИЈА