Министарство одбране Републике Србије
 
14.09.2012.

Обележен Дан артиљерије, Мешовите артиљеријске бригаде и Војне полиције



Припадници Мешовите артиљеријске бригаде Војске Србије данас су у касарни "Мија Станимировић" у Нишу, обележили 14. септембар - Дан рода артиљерије и своје јединице. Истовремено, Дан војне полиције су обележили старешине и војници Трећег батаљона ВП.

Свечаности су присуствовали командант Копнене војске генерал-мајор Милан Мојсиловић са сарадницима, командант Треће бригаде КоВ бригадни генерал Желимир Глишовић, представници Генералштаба Војске Србије и Министарства одбране, представници МУП-а, цркве, државне управе и локалних самоуправа, удружења за неговање слободарских традиција, као и извиђачи и ученици ОШ "Иво Андрић" из Ниша.

- Ваша јединица је радом између два празника значајно подигла ниво борбене готовости. Веома је важно и ваше учешће у обезбеђивању мира у Копненој зони безбедности и чувању административне линије према Косову и Метохији. Са друге стране, ангажовањем на спасавању људи и имовине током поплава, снежних падавина и пожара, као и санирању насталих последица, помогли сте цивилном становништву на простору на ком се налазе ваше јединице – рекао је, честитајући артиљерцима празник, генерал Мојсиловић.

Командант Мешовите артиљеријске бригаде пуковник Звонко Стојковић подсетио је на богату традицију српских артиљераца и истакао да данашње генерације раде на томе да их достигну и престигну. Артиљеријску бригаду, према речима њеног команданта и убудуће очекују веома одговорни задаци.

Генерал Мојсиловић је на свечаности најбољим припадницима и саставима Мешовите артиљеријске бригаде уручио награде.

Артиљеријске јединице Војске Србије су за свој празник узеле 14. септембар 1918. године, када је на Солунском фронту, из 1.800 артиљеријских цеви почела припрема за напредовање 1. и 2. армије Српске војске и ослобађање Србије од окупатора, која је трајала читава 22 сата.

Мешовита бригада, једина артиљеријска јединица овог ранга у данашњој Војсци Србије, чувар је традиција Артиљеријске бригаде 22. Српске ударне дивизије, која је у Лозници основана марта 1945. године.