Министарство одбране Републике Србије
 
09.09.2012.

Примопредаја теренских возила типа Хамер



Први потпредседник Владе и министар одбране Александар Вучић, амбасадорка Сједињених Америчких Држава у Србији Мери Ворлик и начелник Генералштаба генeрал-потпуковник Љубиша Диковић присуствовали су данас свечаној примопредаји теренских возила типа Хамер, у Техничко-ремонтном заводу „Чачак“.

Реч је о донацији 17 возила Владе Сједињених Америчких Држава Војсци Србије у вредности од 2.9 милиона долара, што је веома значајна помоћ нашој војсци којој су неопходна савремена теренска возила у циљу квалитетније обуке јединица и војника.

Том приликом, министар Вучић је захвалио амбасадорки Ворлик, као и свима који су напорно радили да помогну српској држави и Војсци да добију теренска возила.

- Највећи део возила завршиће у 31. батаљону 3. бригаде Копнене војске у Зајечару, а други део у бази „Југ“. Планирамо да возила користимо и у мировним операцијама УН широм света – нагласио је министар Вучић, додајући да су САД, у војном делу, један од наших најважнијих партнера, и изразио наду да ће тако остати и убудуће.

Министар је најавио ускоро долазак још једног контигента возила и опреме, указујући да је уз побољшање сарадње са другим земљама, неопходно радити и на унапређењу сопствених капацитета и производње.

Према речима амбасадорке Ворлик, донација возила и опреме још једном демонстрира значај сарадње између Војске Србије и Оружаних снага САД која се стално продубљује.

- Знамо да Србија настоји да ојача своје потенцијале како би повећала учешће у мировним операцијама под покровитељством ЕУ и УН. Помоћи ћемо Србији у тим напорима и посвећени смо томе да учврстимо војну сарадњу међу нашим земљама и верујемо да су ова возила добра илустрација тога, истакла је амбасадорка Ворлик додајући да су у процесу набавке још четири таква возила са опремом за теренске вежбе, што чини помоћ у износу од још два милиона долара, који би требало, како је рекла, да буде испоручен наредне године.

У наставку посете, министар Вучић и генерал Диковић обишли су погоне ТРЗ „Чачак“.
photoФОТОГАЛЕРИЈА