Министарство одбране Републике Србије
 
07.09.2012.

Генерал Ентахер посетио Универзитет одбране



Начелник Генералштаба Оружаних снага Аустрије генерал Едмунд Ентахер, посетио је данас са сарадницима Универзитет одбране у Београду.

Изражавајући задовољство због посете високог госта Ректорату ове реномиране образовне институције, проректор Универзитета, пуковник проф. др Јан Марчек рекао је да ова институција, упркос чињеници да је основана пре годину и по дана, па је практично – најмлађи универзитет у Србији, има велики значај, како за Министарство одбране, тако и за државу Србију.

Универзитет одбране гостима је представила проректорка за научно – истраживачку делатност проф. др Мирјана Животић – Вановић, која је подсетила да је установу основала Влада Републике Србије, те да данас она има око три стотине асистената и професора.

– Код нас се школује око 900 кадета и студената на 20 студијских програма, а иако смо млади по години оснивања, традиција војног образовања у Србији је дуга преко 160 година, и сеже у далеку 1844. годину, када је основана Прва војна болница, рекла је професорка Животић - Вановић.

Пуковник проф.др Горан Дикић, проректор за међу универзитетску и међународну сарадњу Универзитета одбране, подсетио је чланове високе делегације Генералштаба Оружаних снага Аустрије, на примере сарадње образовних институција Републике Аустрије и Србије, на њен ток и конкретне видове, и, као посебно значајан пројекат, поменуо штампање српско – немачког речника војне терминологије.

Госте je занимало какве су потребе система за војним лекарима који се школују на Универзитету, као и колико су будући лекари дужни да раде у систему одбране, по завршетку школовања.