Министарство одбране Републике Србије
 
07.09.2012.

Начелник Генералштаба Оружаних снага Аустрије у посети Војсци Србије



Начелник Генералштаба Оружаних снага Аустрије генерал Едмунд Ентахер, разговором с начелником Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковником Љубишом Диковићем, започео је данас тродневну посету Србији. Свечани дочек високом госту приређен је у Генералштабу Војске Србије.

Пожелевши добродошлицу генералу Ентахеру и члановима његове делегације, генерал Диковић је најавио разговоре о билатералној војној сарадњи и споменуо неколико чињеница које сведоче о добрим односима две државе.

– Република Аустрија је један од највећих инвенститора у нашој Републици. Преко 300 њених компанија је присутно у нашим различитим секторима, а такође, више од 500 војника аустријских Оружаних снага је у саставу КФОР-а, рекао је начелник Генералштаба и додао да смо до сада са војском Аустрије имали изузетну војну сарадњу, коју је назвао „једном од најбољих и нојобимнијих коју наша војска има“.

Говорећи о садржају разговора са аустријском делегацијом, генерал Диковић је рекао да је реч о земљи која није чланица НАТО, па има доста простора за размену искустава о томе како они остварују своје оперативне способности и реализују циљеве у таквим околностима.

– Посебно нас интересује улога Аустрије у безбедносној политици и одбрамбеним структурама Европске уније - рекао је начелник Генералштаба Војске Србије и најавио сарадњу, посебно у области обуке и усавршавања, војне медицине и сарадње војне индустрије.

– Ми ћемо понудити своје капацитете Оружаним снагама Републике Аустрије, и ту, у првом реду мислим на наш Центар за усавршавање кадрова атомско-биолошко-хемијске одбране, који развијамо са идејом да постане регионални центар, с подршком наших данашњих гостију – рекао је генерал Диковић, који је потврдио да Војска Србије у Оружаним снагама Аустрије види озбиљног партнера и да ће у разговорима који следе дотаћи читав низ области које се тичу сарадње између две војске.

Захваљујући на добродошлици, начелник Генералштаба Оружаних снага Аустрије генерал Едмунд Ентахер, истакао је да га радује што је у прилици да буде гост Србије и подсетио да сарадња између две земље траје пуних десет година.

– Ипак, последњих пар година видљив је напредак - истакао је генерал Ентахер и посведочио да Војска Србије ужива велики углед у Аустрији те да им је ова сарадња и због тога од посебног значаја.

Гост је подсетио да сваки марш почиње једним кораком, који је, како је истакао – већ начињен, па је у току неколико успешних програма у којима сарадња већ траје.

– То је, као што је наш домаћин истакао, АБХО заштита, војна медицина као и размена у области образовања и усавршавања, и у основној и генералштабној обуци, у којима Србија има изванредне капацитете, рекао је генерал Едмунд Ентахер и додао да постоји још много сфера у којима је сарадња са Србијом интересантна, те да му је лично драго да његова земља може да помогне Србији на путу приступања Европској унији.