Министарство одбране Републике Србије
 
06.09.2012.

Помоћ Војске у гашењу пожара на Тари



Припадници Војске Србије распоређени у гарнизону Ваљево последњих дванаест дана налазе се на планини Тари где, у оквиру треће мисије Војске Србије, са ватрогасно-спасилачким јединицама, Жандармеријом и oперaтивним тимом Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије учествују у гашењу пожара.

Према речима команданта Другог центра за обуку у Ваљеву пуковника Драгослава Сладаковића, који командује тимом Војске на Тари, у току јучерашњег дана пожар је локализован, а у томе су, осим припадника јединица Команде за обуку учествовали и војници јединица Команде Копнене војске и део Команде Ваздухопловства и противваздухопловне одбране.

- На локалитету који обухвата 2.100 хектара, у гашењу пожара учествовало је 210 људи са 42 моторна возила и 13 цистерни са водом. Тренутно се ради на контроли осматрања и патролирања дуж линије пожара, као и на повременом догашавању, истиче пуковник Сладаковић напомињући да је ситуација стабилна и да нема више опасности.

Током протеклих дванаест дана војници су на терену проводили 24 часа уз повремене смене. Осим малобројних путева који су већ постојали у области пожара, припадници Војске Србије сечењем шума прокрчили су и путеве неопходне за гашење пожара.

Највећи проблем с којим су се суочили био је пожар који се распламсао у ноћи у суботу на недељу у области села Столац. Одлучном акцијом војника, смештених на Кршајнском вису, спречено је да се пожар прошири на село Кремна, хотел Оморику и Митровац на Tари.
photoФОТОГАЛЕРИЈА