Министарство одбране Републике Србије
 
03.09.2012.

Отворена обновљена фискултурна сала у Краљеву



Први потпредседник владе и министар одбране Александар Вучић и амбасадорка Сједињених Америчких Држава у Србији Мери Ворлик отворили су данас реновирану фискултурну салу Основне школе „Светозар Марковић“ у Краљеву.

Свечаности су присуствовали и начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Љубиша Диковић, командант Националне гарде Охаја генерал-мајор Дебора Ешенхурст, градоначелник Краљева Драган Јовановић, директорка школе Драгица Спајић, запослени и ђаци школе.

Том приликом министар одбране захвалио је свима који су учествовали у реновирању те сале.

- Хвала Европској команди оружаних снага САД која је одобрила, не само 300.000 долара за салу где би наша деца могла да постану шампиони, да се играју и имају срећније детињство, него зато што су послали људе који су овде заједно са нашим војницима, грађевинцима и инжењерцима радили више од двадесет дана, тешко и напорно, а и зато што су желели да ураде нешто за нашу децу, за наше Краљево и Србију. Научио сам нешто од генерала Ешенхурст када сам јој рекао да није најважније тих 300.000 долара, она је рекла да је то тачно и да су људи ти који говоре, а не новац, истакао је министар.

Он је додао да смо ми мала земља, поносног народа који жели да сарађује са свима у свету, али који пре свега мора да води рачуна о својој будућности.

- Наша будућност су ова деца, њихово сазревање и школовање, наша будућност је да они буду добри и поштени људи, а наше је да за њих урадимо нешто више од онога што смо учинили до данас, рекао је министар Вучић.

Амбасадорка САД у Србији изразила је задовољство што је поново у Краљеву и што присуствује манифестацији отварања фискултурне сале у школи „Светозар Марковић“.

- Импресионирана сам оним што чујем како су напорно, вредно и успешно радили припадници две војске током августа, и што је крајњи резултат првокласна сала где ће ученици имати часове физичког васпитања организоване на најбољи начин. Од када је земљотрес погодио Краљево, САД су веома посвећене томе да помогну његовим грађанима да поново изграде свој град. Поред помоћи коју смо пружили у јануару 2011. године, опреме за обнову порушених објеката, овај пројекат је још један пример такве помоћи, рекла је амбасадорка Ворлик.

Генерал-мајор Ешенхурст рекла је да су осмеси на лицима деце које је данас видела једнаки као осмеси на лицима војника из Охаја када су се вратили у САД.

- Хвала свима што су мени и мојим војницима пружили дивну прилику да допринесемо развоју ове локалне заједнице. Ми војници проводимо много времена припремајући и извршавајући војне акције, и веома је добродошла оваква прилика да помогнемо деци. Када су се војници вратили у Охајо имали су само речи хвале о свему што су овде доживели, али пре свега похвалили су децу, рекла је генерал Ешенхурст и додала да сваки пут када постоји оваква сарадња велико је задовољство учествовати у њој.

Градоначелник Јовановић и директорка школе Драгица Спајић захвалили су свима на помоћи у обнови школе и пожелели ђацима успешан почетак нове школске године.

Реновирање просторија школе заједнички су реализовали припадници Националне гарде Охаја и Војске Србије у оквиру пројекта „Хуманитарна асистенција“ Европске команде САД. Пројекат је обухватао реновирање и обнову фискултурне сале школе, оштећене у земљотресу крајем 2010. године, које је у августу ове године извело 32 гардиста из Охаја и 20 припадника Друге бригаде КоВ.

Новац за реновирање фискултурне сале донирала је Европска команда оружаних снага САД а инвеститор радова била је Амбасада Сједињених Америчких Држава.
photoФОТОГАЛЕРИЈА