Министарство одбране Републике Србије
 
03.09.2012.

Расклопљен понтонски мост на „Лиду“



Припадници 1. понтонирског батаљона Речне флотиле током јучерашњег дана завршили су расклапање понтонског моста којим су, током 63 дана летње сезоне, били повезани градски кеј у Земуну и Велико ратно острво.

Тридесет и шест пловних и два крајња чланка расклопљени су, сложеном и захтевном радњом, на два пловна дела који су данас у јутарњим сатима помоћу 4 речна реморкера транспортовани пловним путем реком Савом дужине 107 километара, од Ратног острва до касарне „Мачвански партизански одред“ у Шапцу.

Због сигурности пловидбе, по паду мрака транспорт ће заноћити, па се његово пристизање на одредиште у Шапцу очекује након готово 36 часова пловидбе, сутра око 18,00 часова, где ће бити извршено потпуно расклапање пловних чланака, њихово извлачење из воде, и превожење у касарну.

Мостно место преласка дужине 362 метра успостављено је 30. јуна ове године на основу Уговора о пружању инжињеријских услуга између општине Земун и Војске Србије. На двомесечном одржавању понтонског моста свакодневно је било ангажовано 17 припадника 1. понтонирског батаљона који су се бринули како за сигурност моста, тако и његових корисника.