Министарство одбране Републике Србије
 
30.08.2012.

Изашао нови број магазина ОДБРАНА од 1. септембра



Министар одбране Александар Вучић на свечаности поводом обележавања 60 година часописа „Војнотехнички гласник“ истакао је да „будућност наше војске произилази из онога колико ћемо знати и колико можемо да научимо, „Војнотехнички гласник“ је најбољи часопис, па и књига за то, из које можемо да научимо, сазнамо и много тога унапредимо.

У интервјуу „Одбрани“ генерал-мајор Ранко Живак, командант Ваздухопловства и ПВО, истиче да је аеро-митинг „Батајница 2012” централни догађај у оквиру обележавања јубилеја – 100 година српског војног ваздухопловства. – Обележићемо га достојно и у складу са ваздухопловним традицијама, заједно са грађанима Србије, нашим драгим пријатељима, ваздухопловцима из земље и иностранства, љубитељима и поштоваоцима ваздухопловства. То је наша двострука обавеза, и према многим генерацијама ваздухопловаца који су уградили све, а неки и своје животе, у развој нашег ваздухопловства, и према будућим генерацијама ваздухопловаца – поручује генерал Живак.

На аеродрому Батајница одржане су завршне летачке припреме припадника Ваздухопловства и ПВО Војске Србије за учешће на међународном аеро-митингу „Батајница 2012“.

Генерал-мајор Младен Вуруна, начелник Војне академије, каже да кадети и млади официри морају да схвате да нису само извршиоци, него и креатори одлука. Другим речима, од њих се не очекује да само добијају задатке и да их у потпуности и беспоговорно извршавају. Они морају да креирају одлуке, али и да преузму одговорност за људе којима командују. Војна академија интелектуално, психолошки, емотивно и физички оспособљава кадете за самостално доношење одлука, али и за суочавање с њиховим последицама.

Припадници механизованог батаљона Четврте бригаде из Врања својом организованошћу, упорношћу, вољом и сналажљивошћу предњаче у професионализму приликом обезбеђења административне линије према Косову и Метохији и контроли Копнене зоне безбедности. Старешине и војници ни у једном тренутку нису заборавили да задатке извршавају на простору југа Србије и да је њихова обавеза да обезбеде мир на том подручју и пруже помоћ свим грађанима.

Остало је записано да је некада СФРЈ била једна од једанаест земаља које су градиле подморнице. Прва подморничка група заједничке државе Срба, Хрвата и Словенаца формирана је 8. априла 1928, када су дигнуте војнопоморске заставе на прве две подморнице које су тог дана упловиле у Боку из Енглеске, где су саграђене. Звале су се „Храбри“ и „Небојша“, и представљале су најмодернију и најелитнију снагу Краљевске морнарице. Током наредних 77 година, велики број подморничара везалo je своју личну и професионалну судбину за ове металне лепотице морских дубина.

На Копаонику је одржан Трећи војни спортски камп. Наша снежна краљица нуди одличне услове и погодну климу и за летње припреме спортиста, а сви гости се слажу да су тренинзи квалитетнији када има више такмичара који користе и прилику за размену искустава.

У давнијој историји борбене задатке на рекама извршавале су првенствено речне ратне флотиле. Најпознатија међу њима била је Шајкашка флотила (тадашња Мађарска) у чијем су саставу неко време биле и флотиле српских деспота. Успомене на настанак и развој Речне флотиле на нашим просторима чувају се већ 30 година у богато опремљеној спомен-соби у новосадској касарни „Александар Берић”.

У новом фељтону читајте о стварању српске авијатике. Када је патрола српске војске од једног аустријског шпијуна, почетком 1908. године, на паробродској станици код Обреновца, запленила корпу са 17 голубова писмоноша, нико није ни слутио да ће тај догађај довести до формирања прве голубије станице у Нишу, а затим и стварања прве ваздухопловне јединице у српској војсци.

У овом броју СПЕЦИЈАЛНИ ПРИЛОГ – Аеро-митинг „Батајница 2012“ и ПОСТЕР са планом аеродрома Батајница и фотографијама авиона ВиПВО.

ОДБРАНУ можете купити на киосцима ШТАМПЕ и ФУТУРЕ ПЛУС и у ВОЈНОЈ КЊИЗИ у Васиној 22 у Београду по цени од 100 динара.