Министарство одбране Републике Србије
 
29.08.2012.

Генерална проба српског војног ваздухопловства за аеромитинг



Министар одбране Александар Вучић и заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-мајор Милан Бјелица присуствовали су данас на аеродрому Батајница генералној проби припадника српског војног ваздухопловства за предстојећи аеромитинг.

Том приликом, министар Вучић је истакао да су пилоти спремни да покажу све своје знање и умеће yз максимално поштовање мера безбедности.

- Прославом 100 година српског ваздухопловства желимо да покажемо да знање наших људи, па чак и опрема не заостаје за онима који су најснажнији на свету, а рекао бих да су сви пилоти не само спремни, већ и орни да покажу своје вештине и знање - оценио је министар Вучић. Он је искористио прилику да позове све љубитеље ваздухопловства да у недељу дођу на Батајницу, најављујући највећи скуп тог типа у последњих 25 година.

Према речима команданта Ваздухопловства и противваздухопловне одбране генерал-мајора Ранка Живака на генералној проби је приказан дефиле ваздухоплова наше војске и увежбавање соло наступа.

- Учествоваће 11 земаља, што је веома важно за предстојећу манифестацију и прославу нашег јубилеја. Осим тога, још пет држава учествује на нивоу делегација, што чини укупно 16 земаља, са 27 ваздухоплова и више од 200 људи који ће бити део аеромитинга – рекао је генерал Живак истичући да ће се том приликом наше ваздухопловство представити са око 45 ваздухоплова.

Командант ВиПВО је додао да ће се у недељу, када је реч о домаћим ваздухопловним организацијама, представити 27 удружења са око 28 ваздухоплова, што чини укупно више од 130 ваздухоплова које ће посетиоци аеромитинга бити у прилици да виде.

Амбасадорка Краљевине Данске у Београду Мете Кјуел Нилсен изразила је задовољство што њена земља учествује на аеромитингу чиме је потврђена успешна сарадња српског и данског ваздухопловства.

- Наше земље јесу мале, и веома ми је драго што смо успели да успоставимо добру сарадњу, а да се у томе види корисност онога што радимо. Увек смо наилазили на позитиван одговор српске стране по питању сарадње с Данском, рекла је амбасадорка и нагласила да ће са задовољством присуствовати аеромитингу на Батајници.

ОДГОВОРИ НА НОВИНАРСКА ПИТАЊА

На питање у каквом је стању српско ваздухопловство и о његовој перспективи, министар Вучић је најавио веома важну изградњу инфраструктурног објекта за српску авијацију.

- Ваздухоплови српске војске имаће бољи третман у складу с нашим економским приликама, које нису лаке, рекао је министар.

Вучић је истакао да је понос српске индустрије тренажни авион „ласта“, авион са којим Србија планира да постигне успехе на међународном тржишту и да се са таквим авионом побољша производња панчевачке „Утве“.

Одговарајући на питање о фабрици која ће, како је претходно најављено, бити изграђена у централној Србији, министар Вучић оценио је да ће бити изграђена од „српског капитала“ и да ће се бавити производњом сложених борбених средстава за које је део купаца већ пронађен.

О стању војног ваздухопловства генерал Живак је подсетио на ремонт и делимичну модернизацију авиона МиГ 29 који су у тренутној употреби и биће употребљиви наредних 8 до 10 година. Такође, он је нагласио да су у току израде програма опремања и развоја како заменити авион МиГ 21 који је у свету на заласку каријере.
photoФОТОГАЛЕРИЈА