Министарство одбране Републике Србије
 
24.08.2012.

Завршетак школовања слушалаца за резервне официре ВА и ВМА



Свечаност поводом завршетка школовања слушалаца за резервне официре Војне и Војномедицинске академије генерације "Март 2012", одржана је данас у касарни „Генерал Јован Мишковић“ у Београду.

Указом председника Републике Томислава Николића, њих 49, оспособљаваних на Војној академији и Војномедицинској академији, после шест месеци обуке, произведено је у чин пешадијског потпоручника или потпоручника оклопних јединица у резерви (ВА), док њих осморо слушалаца на ВМА, од данас носи чин санитетског, а један и ветеринарског потпоручника.

Начелник Војне академије генерал – мајор Младен Вуруна уручио је признања најбољима. Први у рангу је потпоручник у резерви Мирослав Милинков, 130. класа рода пешадије, (средња оцена 9.33), док су други и трећи Милан Смиљанић (9,22) и Ђорђе Костић, 91. класа ОМЈ са средњом оценом 9.00.

Као најбоља у класи слушалаца ВМА награђена је резервна потпоручница Марина Ћубић, друга је Јелена Миленковић а трећа Мирјана Стаменић.

Честитајући новопроизведеним потпоручницима, пуковник Миле Јелић је истакао да бројни гости на свечаности у највећој мери представљају признање за рад и постигнуте резултате новопроизведеним официрима.

– Школовање резервних официра је од посебног значаја за систем одбране, а посебно за Војску Србије са аспекта попуне и припрема за одбрану. Резервни официр се оспособљава да у току извођења борбених дејстава доноси одлуке од значаја за сопствени и за живот својих војника, и опстанак народа и државе, што су највеће вредности за сваког појединца, рекао је начелник Школе националне одбране и додао да и у данашње време, баш као и раније, завршити Школу резервних официра, представља питање престижа за многе високообразоване младе људе.

У име новопроизведених официра, старешинама, родитељима и пријатељима jе на подршци захвалио први у рангу, Мирослав Милинков, који је потврдио да су сви слушаоци, од војничке заклетве до данас, били суочени са изазовима и задацима који их нису поколебали, јер су били свесни да морају истрајати на свом путу, јачи за нова искуства и знања.

– Упорним залагањем савлађивали смо препреке, једну за другом, знајући да смо после сваке, ближи постављеном циљу. Уверавам вас да смо спремни да одговоримо на све изазове који се од нас очекују, рекао је Милинков и додао да ће знања стечена током обуке користити у животу у раду. – Притом никад не заборављајући своју војничку част, јер част је наша имовина.
photoФОТОГАЛЕРИЈА