Министарство одбране Републике Србије
 
08.08.2012.

Пројекат „Хуманитарна асистенција“ у Краљеву



Амбасадорка САД у Републици Србији Мери Ворлик, командант Друге бригаде Милић Станић и градоначелник Краљева Драган Јовановић обишли су данас радове на адаптацији фискултурне сале ОШ ''Светозар Марковић'' које, у оквиру пројекта „Хуманитарна асистенција“, изводе припадници Националне гарде Охаја и Друге бригаде Копнене војске.

Амбасадорка Ворлик је после обиласка радова истакла да јој је драго што је у Краљеву и што могу да помогну. Она је истакла да је пројекат реновирања фискултурне сале вредан триста хиљада долара, колико је донирала Европска команда оружаних снага САД и да је поред тога Национална гарда Охаја послала 32 војника из састава Копнене војске и Ваздухопловних снага.

„Велико ми је задовољство што видим – рекла је Мери Ворлик – да америчка војска из редова Националне гарде Охаја успешно и напорно ради заједно са припадницима Војске Србије на реновирању фискултурне сале у основној школи.“

Командант Друге бригаде пуковник Станић је подвукао да је интензивна сарадња Војске Србије и Националне гарде Охаја почела 2006. године, у оквиру Програма државног партнерства, који поред војне, обухвата економску, културну и друге видове сарадње.

„Војска Србије је посебно успешну сарадњу развила у делу цивилно–војне сарадње. Друга бригада Копнене војске учествује у пројекту „Хуманитарна асистенција“ са 20 подофицира и професионалних војника, транспортним и санитетским капацитетима. Верујем да ћемо успешно привести крају овај пројекат и 3. септембра школи и граду предати овај објекат“, рекао је пуковник Станић.