Министарство одбране Републике Србије
 
01.08.2012.

Магазин ОДБРАНА у броју 165 од 1. августа доноси



На седници Народне скупштине Републике Србије, одржаној 27. јула ове године, Александар Вучић изабран је за новог министра одбране и првог потпредседника Владе задуженог за одбрану, безбедност и борбу против корупције.

Живимо у доба изазова, ризика и претњи који потврђују да се безбедност може градити само кроз сарадњу, размену искустава и стручног знања, истакао је начелник Генералштаба генерал-потпуковник Љубиша Диковић на свечаности поводом завршетка школовања официра 58. класе Командно-штабног усавршавања.

У интервјуу ОДБРАНИ пуковник Дејан Јоксимовић, начелник штаба Ваздухопловства и ПВО истиче да се снага команданта налази у људима који га окружују, а не у њему самом. Они су неодвојиви део тима у коме су сви подједнако важни, од команданта преко техничара до војника. У њему свако ради свој део посла у тежњи ка заједничком циљу, а то је успешно извршење задатка јединице.

Тема броја је научноистраживачка делатност у Војнотехничком институту. Од почетка године четири средства наоружања и војне опреме усвојена су у наоружање Војске Србије, тренутно је на завршним испитивањима у Техничком опитном центру девет средстава, а још 13 новоразвијених средстава биће предато на завршна испитивања до краја ове године.

Прошло је седамнаест година од операције „Олуја”. У Србији, Републици Српској и Хрватској, 4. августа, биће одржани парастоси за Србе убијене и нестале у операцији хрватске војске 1995. године.

Речна флотила је у саставу Копнене војске, али своје задатке реализује на терену на ком је пешадијска чизма немоћна. Реке, канали, језера – унутрашњи пловни путеви дужи од 1500 километара, чине акваториј за који су задужени припадници Речне флотиле Војске Србије.

Десетар Бојан Дишић, по повратку из мировне мисије на Кипру, каже да су му се допали дружељубиви мештани, плаже и уређени градови. И препоручује колегама да прихвате изазов и оду у неку од мировних операција.

Специјални прилог посвећен је јубилеју – стогодишњици српског војног ваздухопловства. Оснивање Ваздухопловне комаде српске војске у Нишу, давне 1912. године, означило је почетак постојања војног ваздухопловства у Србији. Тадашња генерација је, баштинећи тековине реформи српске војске с краја 19. века, разумела време и технолошка достигнућа и била међу малим бројем оних земаља у свету које су схватиле значај ваздухопловства у времену које долази.

Припадници извиђачке чете командног батаљона Треће бригаде Копнене војске извели су петодневну обуку у савлађивању водених препрека на Облачинском језеру, а извиђачке јединице Друге бригаде су такву обуку извеле на Ибру.

Пешадијски вод Четврте бригаде најбоља је и најдисциплинованија јединица међу припадницима оружаних снага из више од двадесет земаља са којима су радили на припремама за мировне мисије, став је америчке команде на крају мултинационалне вежбе у Бугарској.

У оквиру обележавања века ваздухопловне традиције у нашој земљи, група пилота и ваздухопловних ентузијаста провела је годишњи одмор следећи трагове славне српске авијацијске историје. Путовање су учинили атрактивнијим, како себи, тако и становницима места кроз које су пролазили, кренувши на моторима.

И ове године припадници Првог понтонирског батаљона Речне флотиле из Шапца поставили су понтонски мост дужине 362 метара од кеја код хотела „Југославија“ до омиљеног земунског купалишта. Даноноћно понтонирци одржавају мост и тако омогућавају посетиоцима свакодневно уживање у природи и Дунаву све до 1. септембра, када започиње његово расклапање и дводневно путовање за Шабац.

У константно променљивом, комплексном и тешко предвидивом савременом геостратегијском окружењу, у условима глобалне финансијске кризе и изражене тенденције померања центара економске, а самим тим и укупне стратегијске моћи од Атлантика ка Пацифику, од Запада ка Истоку, при чему постојеће и латентне тензије, кризе и сукоби у свету привлаче пажњу НАТО савеза у смислу адекватног реаговања, јавила се потреба да се поново размотри оквир евроатлантског партнерства у области безбедности, ради његовог прилагођавања актуелним околностима. Шта предвиђа концепт „Паметна одбрана” у оквиру мултинационалног приступа развоју способности.

Са полицијског контролног пункта код села Шеван у провинцији Фарах у Авганистану, 22 . јула, на страну талибана пребегло је 14 владиних полицијских службеника предвођених командиром пункта. Пребег полицајаца брзо ће постати још један маргинални детаљ конфликта у Авганистану, али показује најслабију тачку плана НАТО за излазак из конфликта и транзицију задатакабезбедности на локалне оружане снаге – Авганистанску националну армију (АНА) и полицију.

Нови фељтон - Два века Бородинске битке. Иако није ценио руске генерале, Наполеон је веома поштовао руског војника, сматрајући га најиздржљивијим ратником у Европи. Пред Бородинску битку говорио је да ће руске одбрамбене положаје Французи морати да разбијају топовима.

Још једно поклоничко путовање припадника Министарстсва одбране и Војске Србије на Свету Гору и манастир Хиландар. Својеврстан подвиг ходочасници су учинили освајањем Атоса, највишег врха истоименог полуострва.

ОДБРАНУ можете купити на киосцима ШТАМПЕ и ФУТУРЕ ПЛУС и у ВОЈНОЈ КЊИЗИ у Васиној 22 у Београду по цени од 100 динара.