Министарство одбране Републике Србије
 
31.07.2012.

Изложба фотографија у Дому Војске Србије



Поводом обележавања стогодишњице српског војног ваздухопловства Медија центар „Одбрана” приређује изложбу фотографија под називом „НАША КРИЛА – Авиони домаће производње у наоружању југословенског и српског ваздухопловства 1945 – 2012.“

Изложбу ће свечано отворити командант Ваздухопловства и противваздухопловне одбране Војске Србије, генерал мајор Ранко Живак, 01. августа 2012. године у 13.00 часова у Малој галерији Дома Војске Србије. Аутори изложбе су др Бојан Димитријевић и Зоран Миловановић.

Основу изложбе чине фотографије авиона југословенске (српске) производње који су били у наоружању ратног ваздухопловства, а које су у периоду после 1945. снимили војни фотографи и налазе се у архиви Медија центра „Одбрана”.

Изложба обухвата 95 фотографија које су сврстане хронолошки у 29 целина према типовима летелица које су произвођене у југословенским фабрикама после Другог светског рата. Посебно занимљив сегмент изложбе су фотографије летелица које су својевремено испитиване у Ваздухопловном опитном центру, а никада нису ушле у серијску производњу. Многе од фотографија у поставци биће овом приликом први пут изложене.

Изложба ће бити отворена од 1. августа до 8. септембра 2012. године сваког дана осим недеље од 11.00 – 19.00 часова.