Министарство одбране Републике Србије
 
31.07.2012.

Mинистар одбране посетио Генералштаб



Први потпредседник Владе задужен за одбрану, безбедност и борбу против корупције и криминала и министар одбране Александар Вучић посетио је данас Генералштаб Војске Србије.

Том приликом министар Вучић сусрео се са начелником Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковником Љубишом Диковићем, а прва званична посета новоименованог министра одбране Генералштабу започела је свечаним дочеком.

Поздрављајући министра Вучића у своје и у име припадника Војске Србије, генерал Диковић је пожелео министру много успеха у обављању те функције.

- Министра одбране упознаћемо данас са наменом, организацијом и основним задацима Војске Србије, као и са официрима на кључним руководећим и командним дужностима у нашој Војсци – рекао је генерал Диковић.

Према његовим речима, Војска Србије и сви њени припадници улажу велике напоре у очувању оперативних способности војске, првенствено у циљу извршавања њених уставних задатака на јачању безбедности, помоћи грађанима Србије и заштити територијалног интегритета наше земље.

Захваљујући на добродошлици, министар Вучић је нагласио да зна које су обавезе и дужности које га очекују, на основу јучерашњих разговора са једним бројем најзначајнијих представника система одбране.

- Могу да обећам да ће бити више новца у оном делу који се односи на инвестиције, за опрему и наоружање за нашу војску. Очекујем да социјални положај официра, подофицира и војника ни у ком случају не буде погоршан, а даћемо све од себе да се он и побољша – рекао је министар Вучић додајући да га очекују тешки и озбиљни задаци, али да, како је истакао, неће бити добар министар одбране ако припадници система одбране не буду задовољни оним што се буде радило. Он је, такође, изразио уверење да углед који наша Војска данас ужива у народу неће бити нарушен, већ да ће поштовање бити и веће и да ће увек бити уз свој народ.

- Урадићемо све да оно што произведемо у седам фабрика наменске индустрије у Србији продамо широм света и обезбедимо више посла за наше људе, да те фабрике раде, тиме обезбеђујући више новца за инвестиције – оценио је министар Вучић који је том приликом најавио ареомитинг који ће бити одржан 2. септембра поводом века српског ваздухопловства.

Одговарајући на новинарска питања, министар Вучић је истакао да Србија неће бити члан ниједног војног савеза, али да ће као чланица Партнерства за мир наставити да развија сарадњу предвиђену тим програмом, поштујући Устав и скупштинску декларацију о војној неутралности. Како је навео, у наредном периоду разговараће се и са представницима свих земаља са којима Србија има војну сарадњу.

Вучић је истакао да ће у Војсци Србије и Министарству одбране бити одређених кадровских промена али и да су он и председник Николић задовољни начином на који посао обавља начелник Генералштаба Љубиша Диковић као и велики број официра. Министар је поручио да се не жури са кадровским променама јер „прво желимо да се упознамо са ситуацијом и људима".

Министар Вучић је најавио да ће државни врх у августу разговарати о Косову и Метохији како би се о том питању постигао консензус.
photoФОТОГАЛЕРИЈА