Министарство одбране Републике Србије
 
31.07.2012.

Падобранке обориле рекорд над Батајницом



Осамнаест дама из 11 држава региона – Србије, Црне Горе, Босне и Херцеговине, Хрватске, Словеније, Македоније, Чешке Републике, Турске Бугарске, Румуније и Мађарске – успело је у понедељак 30. јула изнад аеродрома Батајница да се ухвати у слободном паду у до сада највећу формацију падобранки на небу Србије, а и шире.

Подухват је реализован у организацији Удружења жена летача Србија, уз помоћ и подршку Министарства одбране и Команде Ваздухопловства и противваздухопловне одбране под геслом „Жене за небо без граница“.

Циљ је, поред обарања рекорда, био и популаризација ваздухопловног спорта, регионалног контакта и допринос обележавању 100 година српског војног ваздухопловства.

Заставник Небојша Јандрић, инструктор падобранства и опитни падобранац из Техничког опитног центра - Центра за летна испитивања, координатор пројекта и тренер падобранки, више је него задовољан постигнутим и посебно истиче како су падобранке различитог летачког искуства, обуке и са различитом опремом али су се успешно и за релативно кратко време ускладиле и направиле рекордну формацију.

Међу 18 жена у формацији била је и заставник Радмила Ђурић, инструктор падобранства у 63. падобранском батаљону Специјалне бригаде Војске Србије, иначе најискуснија од свих падобранки, са преко 1.600 скокова.

Падобранке су током увежбавања и рекордног скока до висине од 4.000 метара са које су искакале долазиле хеликоптером Ми-17 (ХТ-48) Војске Србије. Инструктор Јандрић истиче посебну захвалност посади овог хеликоптера, мајорима Милошу Мирковићу,Омеру Мехићу и Горану Гајићу и заставнику Небојши Драјићу на професионалном и личном залагању на сваком од више од 30 летова.