Министарство одбране Републике Србије
 
30.07.2012.

Обележен Дан Санитетске службе



Свечаност поводом 30. јула - Дана Санитетске службе Војске Србије одржана je данас у амфитеатру Војномедицинске академије. Скупу је присуствовао и начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Љубиша Диковић.

Говорећи о богатој историји Санитетске службе на овим просторима, али и о њеној организацији данас, начелник Управе за војно здравство Министарства одбране пуковник проф. др Зоран Поповић оценио је да у нашој земљи систем војног здравства функционише без већих проблема.

Пуковник Поповић се осврнуо и на најзначајније активности које су обележиле годину која је за нама, посебно издвајајући фонд СОВО, који је првог јануара ове године, у оквиру реорганизације службе, консолидован у систем пензијског и инвалидског осигурања Републике Србије, као и учешће медицинских тимова у мировним операцијама широм света.

У циљу ефикаснијег рада, како је најавио, кориснике услуга војноздравствених установа у нашој земљи ускоро очекује увођење новог здравственог информационог система, који ће знатно олакшати праћење података о пацијентима.

Данашња свечаност била је и прилика да се признање за ауторски подухват године у области медицинских наука додели пуковнику проф. др Дину Тарабару за уџбеник „Инфламаторне болести црева“ из области гастроентерологије. У наставку свечаности, у част јубилеја, одржана је и промоција књиге ''Санитет у балканским ратовима'' аутора др Александра Недока.

Обележавање Дана војне санитетске службе везује се за 30. јул 1839. године када је на основу Устава Кнежевине Србије и Уредбе о устројењу гарнизоне војске, постављен први штабни доктор у Главном војном штабу др Емерих Линденмајер.

Војна здравствена служба је данас савремено и функционално организована на примарном (санитетска одељења у јединицама Војске Србије), секундарном (Војна болница Ниш, Центар војномедицинских установа Београд и Војномедицински центар у Новом Саду) и на терцијланом нивоу (ВМА).