Министарство одбране Републике Србије
 
16.07.2012.

Сaопштење



1.Потпуно су нетачни наводи на сајту pištaljka.rs o неправилностима које је наводно констатовала Инспекција Одељења за интерну ревизију Министарства финансија приликом контроле спровођења поступака јавних набавки у Министарству одбране.

2. Плаћањем уговорних обавеза комисионару Југохемији унапред за телекомуникациону опрему било је по налазу Инспекције целисходно, јер се тиме уштедело 83 милиона динара (Извештај о извршеној ревизији у МО, 47. страна).

3. Пренос средстава на рачуне комерцијалних банака приликом плаћања робе и услуга врши Трезор Министарства финансија, тако да Министарство одбране не може да утиче на време пласирања средстава и курсне разлике. Сличне проблеме имала су и друга министарства.

4. Одлуком министра одбране одобрена је набавка 19 путничких аутомобила са светлосном и звучном сигнализацијом укупне уговорне вредности од 104.102.379,39 динара са ПДВ-ом. Комисија Управе за снабдевање јесте предложила мањи износ (без ПДВ-а), али су они приликом процене у обзир узели карактеристике возила стандардних комерцијалних модела, што није био реалан износ. У прилогу је образложење зашто је набавка проглашена поверљивом.

5. Планови јавних набавки мењају се због померања термина доношења Закона о буџету, на шта Министарство одбране не може да утиче.

6. Према члану 75. Закона о буџетском систему, Инспекција је имала право и обавезу да у случају утврђивања неправилности покрене поступак за одговорност, што ни у једном случају није учињено, јер за то није било повода.

7. Поступак набавке станова за потребе Министарства одбране 2008. године био је у потпуности у складу са Законом о средствима у својини Републике Србије, који је у то време био једино меродаван закон за располагање непокретностима у својини РС. Набавка непокретности у својини РС се не врши према Закону о јавним набавкама.

8. Извештај Инспекције носио је ознаку тајности, јер се у њему прецизно описује наоружање и телекомуникациона опрема која је за потребе Војске Србије МО набавило, што је у свим земљама поверљив податак.

9. Након налаза Инспекције, Министарство одбране је поступило по њеној препоруци и прибавило сагласност Фонда СОВО за поступак набавке лекова, који се последњих неколико деценија вршио на уобичајен начин.

У прилогу се налази детаљна информација о свим питањима са сајта pištaljka.rs.

П Р Е У З М И Т Е:
Шира информација о темема са сајта www.pistaljka.rs