Министарство одбране Републике Србије
 
16.07.2012.

Магазин ОДБРАНА у броју 164 од 15. јула доноси



Вас обавезује наша историја и она представља темељ на коме градите професију официра, користећи савремена академска достигнућа како би радили на очувању мира и стабилности, истакао је председник Томислав Николић на свечаности у Дому Народне скупштине, на свечаност поводом завршетка школовања 1. генерације Високих студија безбедности и одбране и 55. класе Генералштабног усавршавања.

У интервјуу ОДБРАНИ генерал-мајор Горан Радовановић, заменик команданта Здружене оперативне команде, истиче да је израдом стандардних оперативних процедура за поступање у хитним ситуацијама заокружен процес командовања, када је реч о употреби ресурса Војске, према јединственом обрасцу.

Каква су искуства српских мировњака из Либана? Они су најбољи међу најбољима у свом послу. Бирани по знању, искуству и способностима. Цењени од стране претпостављених и потчињених. Спремни да Србију замене Либаном и донесу нам нова искуства, а многа и да пренесу другима. Они су доказ да официри Војске Србије стоје раме уз раме с колегама из света.

Лето је време вежби на терену. Други понтонирски батаљон био је на Дунаву, а извиђачке јединице Прве и Друге бригаде на вежби преживљавања у природи.

Потпоручница Сандра Радовановић заувек ће памтити 13. јун, дан када се суочила с ноћном мором свих пилота – птица је улетела у мотор њеног авиона приликом полетања, у најкритичнијој фази лета. Одлично је реаговала, извела прави подвиг и безбедно приземљила летелицу.

Посетили смо мајстора Николу Маровског, механичара за пешадијско оружје. Богато искуство у одржавању и поправљању свих врста пешадијског оружја стицао је тридесет и четири године, и још стиче у Првој бригади. Зато и често каже да знања и мајсторлука никада није на претек, а ни на одмет.

Из света - грађански рат у Сирији. То је земља богате прошлости и бурне садашњости. Мада њени трагови сежу више од четири миленијума уназад, географско одређење и демографска структура утврђени су тек почетком двадесетог века. Сада је поприште жестоких сукоба власти и опозиције са свакодневним жртвама које никога не остављају равнодушним.

Рекспектабилан број откривених случајева једностраног или обостраног шпијунирања најмоћнијих земаља указује и упозорава да иза привидног мира и кооперативности међу државама егзистира велики немир и неспокој најмоћнијих светских фактора.

После 21 године Уметнички ансамбл Министарства одбране „Станислав Бинички“ гостовао је у Словенији, у Марибор – који је европска престоница културе 2012. године. Фестивал Лент, један од највећих у Европи и главна бина на Драви резервисани су само за најбоље, светске извођаче. Мањифико, Ансамбл „Станислав Бинички” и музика из филма „Монтевидео, Бог те видео” – нису изневерили очекивања бројне публике.

У Фељтону читајте о осамдесетседмогодишњем морнаричком ветерану Светозару Филиповићу, у целој мионичкој општини познатијем као чича Света, који са супругом Рушком живи у породичној кући, коју је још 1934. године у селу Брежђе саградио његов отац. Немиран дух га не напушта ни у позним годинама. И даље се бави првом, дечачком љубављу, машинством и електриком, а бродови, море и реке заувек су остали у души. Баш као и време у којем је требало показати част, храброст и достојанство.

У овом броју специјални прилог - АРСЕНАЛ 67, са текстовима о савременом наоружању код нас и у свету.

ОДБРАНУ можете купити на киосцима ШТАМПЕ и ФУТУРЕ ПЛУС и у ВОЈНОЈ КЊИЗИ у Васиној 22 у Београду по цени од 100 динара.