Министарство одбране Републике Србије
 
13.07.2012.

Завршено школовање официра 58. класе Командно-штабног усавршавања



Свечаност поводом завршетка школовања официра 58. класе Командно-штабног усавршавања Школе националне одбране одржана је данас у Свечаној сали касарне „Бањица-2“ у Београду. Том приликом начелник Генералштаба Војске Србије генерал - потпуковник Љубиша Диковић, по наредби председника Србије Томислава Николића, уручио је тројици најбољих официра сабље са посветом, a државни секретар у Министарству одбране Зоран Јефтић дипломе о стеченом звању командно-штабног официра.

Позлаћену сабљу, као први у рангу, добио је мајор Небојша Ристовић (просечна оцена 9,36), посребрену мајор Дејан Миленковић ( просечна оцена 9,27) , а сабљу са посветом капетан Владан Парезановић (просечна оцена 9,27).

Једногодишње усавршавање похађало је 57 официра Војске Србије, као и четири официра из оружаних снага САД, НР Кине и Босне и Херцеговине.

Свечаности су присуствовали представници Министарства одбране и Генералштаба Војске Србије, као и представници дипломатског кора, професори, породице, старешине и колеге официра.

Честитајући официрима 58. класе, генерал Диковић је истакао да живимо у доба савремених изазова, ризика и претњи који потврђују да се безбедност може градити само кроз сарадњу, размену искустава и стручног знања.

- Наш циљ је да Војска Србије буде савремена, јака, опремљена и организована. Улагањем у војску улажемо у безбедност грађана Србије и стабилност региона, рекао је начелник Генералштаба и додао да је школовање и усавршавање кадра предуслов за стварање високо стручних и мотивисаних официра, способних да одговоре свим задацима који се пред њих поставе.

Од командно-штабног официра се очекује, истакао је генерал Диковић, да да пун допринос даљем развоју способности Војске Србије.

- Уверен сам да схватате значај усавршавања. Отворен вам је пут за даље напредовање у каријери у складу са вашим способностима, квалификацијама и радом. Имајте на уму да Командно-штабно усавршавање није крај усавршавања официра јер је процес образовања непрекидан, поручио је генерал Диковић и рекао да официр у савременој војсци мора да одговори духу времена и достојног ума приступи изучавању различитих области.

Начелник Школе националне одбране пуковник Миле Јелић поздрављајући присутне истакао је да је систем одбране данас добио још једну одговорну и оспособљену генерацију командно-штабних официра спремних за високе напоре, велика искушења и стицање искуства.

- Својим знањем и искуством незаобилазни сте и кључни део у процесу трансформације и прилагођавању наших оружаних снага новим условима ангажовања на националном и мултинационалном нивоу. Кључни сте носилац изградње оперативних способности наших команди и јединица, рекао је пуковник Јелић напомињући данашњим дипломцима да ће на својим формацијским местима већ од сутра примењивати стечена знања и искуства.

У име колега 58. класе командно-штабног усавршавања, најбољи у генерацији, мајор Небојша Ристовић, истакао је да Војска Србије данас добила нову генерацију високо оспособљених официра који су потпуно спремни да успешно изврше све задатке који се пред њих ставе.

- Уверавам вас да смо свесни значаја, одговорности и времена у којем живимо. Да смо индивидуално и тимски обучени и да ћемо настојати да наше команде и јединице у потпуности буду обучене и оспособљене за квалитетно извршавање свих наменских задатака и на тај начин дати свој допринос развоју система одбране, истакао је први у рангу овогодишњег Командно-штабног усавршавања.

Командно–штабно усавршавање је средњи ниво школовања у систему одбране, након ког су полазници оспособљени за командовање јединицама ранга батаљона, дивизиона, ескадриле, као и штабне дужности у бригадама и остале дужности у систему одбране.

По завршетку школовања официри ће бити распоређени и обављаће дужности команданата тактичких јединица свог рода-службе батаљонског нивоа, штабне дужности у командама бригадног нивоа и друге дужности у вишим командама Војске Србије и организационим јединицама Министарства одбране.

Осим професора са Војне академије, полазницима су предавали министар одбране Драган Шутановац, помоћник министра одбране за материјалне ресурсе мр Илија Пилиповић, саветник премијера за енергетику у Влади Републике Србије Петар Шкундрић, викарни епископ Његово преосвештенство владика Атанасије Ракита, , председник Парламентарне скупштине НАТО-а др Карл А. Ламерс, као и други инострани предавачи.

Настава се изводи кроз предавања, семинаре, вежбе, консултације и посебне облике наставе. Слушаоци током школовања решавају више комплексних и контролних тактичких и оперативних задатака, који се реализују у учионицама, кабинетима, вежбаоницама, Центру за симулације и на командантским извиђањима и путовањима.

Осим поменутих садржаја за део слушалаца 58. класе Командно-штабног усавршавања у оквиру Протокола о донацији између Министарства спољних послова Велике Британије, Министарства одбране Републике Србије и Министарства одбране Краљевине Норвешке реализовано је студијско путовање и историјско-компаративна анализа операције савезника у Другом светском рату у Италији, на простору Сицилије.

У оквиру студијских путовања током стручног усавршавања, официри 58. класе обишли су многе јединице и установе Војске, при чему су имали прилику да поред упознавања рада наших јединица, сагледају и војностратегијске карактеристике простора и део привредних и културно историјских потенцијала Србије.
photoФОТОГАЛЕРИЈА