Министарство одбране Републике Србије
 
08.07.2012.

Aнсамбл "Станислав Бинички" и Мањифико на фестивалу Лент у Марибору



Уметнички ансамбл Министарства одбране "Станислав Бинички" и један од најпознатијих словеначких извођача Роберт Пешут, познатији као Мањифико, наступили су у петак 6. јула на фестивалу Лент у Марибору. Марибор је овогодишња европска престоница културе, па је и цео фестивал у знаку тог признања.

Заједнички наступ Мањифика и "Биничког" на главној бини фестивала трајао је више од предвиђених сат и по јер су се извођачи вратили на бис и одсвирали још пет песама.

На репертоару је била музика из једног од најгледанијих филмова српске кинематографије "Монтевидео, Бог те видео", коју је словеначки музичар компоновао и снимио са нашим ансамблом. Ансамбл је наступио под диригентском палицом Павла Медаковића и мајора Игора Митровића.

Пред препуним трибинама Мањифико и "Бинички" извели су 17 песама на које је публика реаговала овацијама и гласним аплаузом. „Само мало“, „Ча Ча Ча на Дрини“, „Пастирче младо“, „Силвиа“ и „Мало господична“ само су неке од песама које су посетиоци Главне бине могли са уживањем да чују.

Диригент Уметничког ансамбла „Станислав Бинички“ Павле Медаковић после наступа није крио одушевљење концертом и реакцијом публике.

- Најбоља критика и оцена да ли је концерт био успешан је реакција публике. Морали смо на бис да се вратимо и одсвирамо још неколико песама, а публика је направила апсолутно дивну атмосферу, рекао је Медаковић и нагласио да је велика ствар направити овакав корак и гостовати у другој држави.

До сарадње са "Биничким" дошло је пред снимање музике за филм „Монтевидео, Бог те видео“. Мањифико истиче да је био одушевљен идејом да снима музику са војним оркестром, јер то иде уз филм епохалног садржаја.

- Заволели смо се убрзо. Помислио сам да кад већ тако добро сарађујемо зашто не бисмо наступали по региону. Ово нам је био први концерт и веома сам срећан због тога што је ово почетак наше даље сарадње, рекао је словеначки извођач откривши нам да је у плану заједничко снимање музике за други део „Монтевидеа“.

Фестивал Лент је највећи међународни фестивал на отвореном у Словенији и један од највећих у Европи. Одржава се током јуна и јула месеца уз разноврстан музички и културни програм. Ове године одржава се на више од 20 локација у Марибору.

На последњој турнеји ван Србије чланови ансамбла "Станислав Бинички" гостовали су управо у Марибору пре 21 годину.
photoФОТОГАЛЕРИЈА