Министарство одбране Републике Србије
 
04.07.2012.

Завршетак школовања прве генерације Високих студија безбедности и одбране и 55. класе Генералштабног усавршавања



Свечаност поводом завршетка школовања прве генерације полазника Високих студија безбедности и одбране и 55. класе Генералштабног усавршавања Школе националне одбране Војне академије одржана је данас у Дому Народне скупштине Републике Србије.

Данашњој промоцији присуствовали су председник Републике Томислав Николић, министар одбране Драган Шутановац, начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Љубиша Диковић, представници министарстава, верских заједница у Србији, организацијских целина Министарства одбране и Генералштаба, као и дипломате и изасланици одбране акредитовани у нашој земљи, те породице полазника које су завршили највише облике усавршавања у систему одбране.

Високе студије безбедности и одбране похађало је 13 полазника из више државних органа Србије и двојица из Министарства одбране Босне и Херцеговине док је Генералштабно усавршавање завршилo 36 официра Војске Србије и три официра из оружаних снага Босне и Херцеговине,

Честитајући официрима завршетак усавршавања, председник Републике Србије Томислав Николић рекао је да су полазници ВСБO и ГШУ успешним завршетком усавршавања оспособљени да дају оптималан одговор свим безбедносним изазовима са којима се суочавају наша држава и друштво.

Полазницима 1. класе Високих студија безбедности и одбране плакете са ознакама уручио је министар одбране Драган Шутановац.

Поздрављајући припаднике страних армија који су завршили школовање заједно са официрима Војске Србије, председник Николић је истакао да су они доказ да државе из којих долазе имају поверење у наше војно школство и да је то показатељ да Војна академија представља водећу високошколску установу у окружењу.

- Србија данас активно доприноси безбедности и стабилности у региону. Наша земља тежи да тај допринос оствари уз максималну сарадњу са суседима и међународном заједницом. Србија се одувек залагала за мирољубиво решавање отворених питања поштујући позитивно законодавство и принципе међународног права, нагласио је председник Николић.

"Интеграцијом у европске токове Србија има прилику да напредује у свим сегментима, а припадници Војске Србије имају прилику да прикажу свој квалитет на међународном плану", рекао је Николић, и од официра затражио да наставе славну војну традицију.

Према његовим речима, развојем војног школства Србија настоји да официре припреми за испуњавање задатака и вођење војних мисија у земљи и иностранству.

"Србија је спремна да са другим државама учествује у заједничком решавању међународних проблема", рекао је Николић, и официрима пожелео да каријеру граде у миру. Он је дипломцима указао да они настављају часну војну историју и традицију, да их обавезује историја, темељ на којем ће се градити и радити на изградњи мира и стабилности.

Председник Србије је рекао да је Војска Србије на првом месту по поверењу грађана међу државним институцијама и да тежи стандардима најмодернијих на свету.

Начелник Школе националне одбране пуковник Миле Јелић поздрављајући присутне, нагласио је да је у протекле две године много тога урађено на развоју програма те установе.

- Одговарајући изазовима савременог друштва наши школски програми прате модерне светске трендове у образовању. Школа националне одбране јединствена је образовна целина са потенцијалима који могу да задовоље и потребе региона. Постали смо референтна школска установа у којој се оспособљавају официри, а од ове године и високи државни службеници, нагласио је начелник те установе и истакао да посебну тежину том образовању дају стручни предавачи из земље и иностранства.

-Бити официр Војске Србије часна је и узвишена професија. И више од професије. То је посвећеност отаџбини и грађанима своје земље. То је војнички корак на прагу светлости вековне традиције часних победа Војске Србије и јасна визија будућности - рекао је пуковник Јелић и додао да бити официр значи примењивати стечена знања и искуства, знати када и како треба ратовати, а када и како градити мир.

У име 55. класе Генералштабног усавршавања Школе националне одбране, обратио се најбољи официр по рангу, потпуковник Вангел Милковски који је захвалио родбини и пријатељима на подршци, а професорима на коректном односу и преданом раду.

- Уверавам вас да је систем безбедности добио часне, одане, стручне цивилне и војне руководиоце и официре, спремне да својим богатим радним искуством и стеченим знањима храбро крену у сусрет изазовима креирања безбеднијег окружења Републике Србије- закључио је први у рангу овогодишњег Генералштабног усавршавања.

Председник Републике Србије Томислав Николић уручио је официрске сабље старешинама које су успешно завршили школовање у 55. класи Генералштабног усавршавања Школе националне одбране. Најбољем у рангу – потпуковнику Вангелу Милковском уручена је позлаћена сабља са посветом, другорангирани, пуковник Зоран Драгићевић, добио је посребрену сабљу са посветом, а потпуковник Ненад Сретеновић официрску сабљу са посветом.

Основни циљ усавршавања на Високим студијама безбедности и одбране је образовање и припрема полазника за преузимање високих дужности у системима националне безбедности. Тежиште је било испољено на оспособљавању полазника за мултидисциплинарно анализирање савременог безбедносног окружења, процењивање дугорочних политичко безбедносних трендова, развој елемената политике националне безбедности и сарадњу са другим системима националне безбедности на регионалном и глобалном нивоу.

Генералштабно усавршавање је највиши ниво школовања у нашем систему одбране, након којег су полазници оспособљени за планирање и руковођење снагама у савременим операцијама, и у земљи и у иностранству.

Током војностручног школовања, официри су изучавали војну стратегију, командовање, руковођење и оператику. Слушали су предавања из области теорије сукоба, међународних односа, страних стратегија и доктрина, те међународног хуманитарног права и цивилно-војних односа. Предавали су им професори Војне академије, али и министри одбране, финансија, енергетике и рударства, затим, начелник Генералштаба наше војске, државни секретари Министарства одбране и помоћник министра, те команданти оперативних састава Војске. Такође су имали прилику да слушају предавања високих страних државника који су били у посети нашој земљи. Уз кабинетску наставу, полазницима су била организована и различита студијска путовања у земљи и иностранству, али и командантска путовања по Србији.

ИЗЈАВЕ ПОЛАЗНИКА ВСБO И ГШУ

Пуковник Радован Јовић, један од тројице припадника оружаних снага Босне и Херцеговине који су завршили Генералштабно усавршавње каже да је то школовање битна степеница за успешну каријеру сваког официра.

- Школовање је остварило наша очекивања. Имали смо изузетне услове, добар однос и мислим да смо направили добру основицу за даљи напредак у каријери - рекао је пуковник Јововић и захвалио свим припадницима Војске Србије и Министарства одбране на сарадњи.

Др Игор Вукоњански, помоћник министра у Сектору за радне односе Министарства за људска и мањинска права, државну управу и локалну самоуправу полазник је 1. класе Високих студија безбедности и одбране. Искуства описује као драгоцена.

- На основу мултидисциплинарног приступа којим су конципиране Високе студије безбедности и одбране, ми који долазимо из цивилног сектора имали смо прилику да схватимо степен организације и сложености државних структра које се баве просторима одбране и безбедности, и да у условима опште глобализације научимо да препознамо те безбедносне ризике. Такође, спознали смо одређене научне и методолошке приступе у развоју система безбедности и одбране што је за нас драгоцено искуство, истакао је Вукоњански.
photoФОТОГАЛЕРИЈА