Министарство одбране Републике Србије
 
01.07.2012.

Магазин ОДБРАНА у броју 163 од 1. јула доноси



На трилатералној вежби „ТИСА 2012”, која је потврдила обученост у санирању последица поплава, учествовало је око три стотине припадника оружаних снага Србије, Румуније и Мађарске, уз локалне и регионалне цивилне структуре.

Истрага која је у току показаће шта се тачно догодило тог кобног дана, 18. јуна у 9,05 часова на полигону „Пасуљанске ливаде”, када је од експлозије заосталог пројектила погинуло двоје кадета Војне академије - Милина Милетић и Филип Милојевић, двоје је теже рањено, а петоро је задобило лакше телесне повреде.

У интервјуу ОДБРАНИ, начелник Управе за војно здравство пуковник проф. др Зоран Поповић истиче да је у систем војног здравства од почетка ове године укључен и Фонд за социјално осигурање војних осигураника (СОВО). На тај начин обезбеђено је више новца и стабилније финансирање набавке лекова, санитетског материјала и медицинске опреме за потребе војних осигураника.

Планирање, организовање и реализовање обуке војника на добровољном служењу војног рока, кандидата за професионалне војнике и професионалних припадника Војске Србије један је од тежишних задатака Команде за обуку.

Обележен је Дан службе ВОЈ и 126. бригаде ВОЈИН – 18. јун. Иако у садашњој формацији Бригада постоји тек 20 година, историјат службе и јединица које извршавају задатке ваздухопловног осматрања, јављања и навођења на нашим просторима много је дужи и сеже у крај четрдесетих година прошлог века.

Оператори ракетних система „стрела” 10М из састава 14. артиљеријског ракетног дивизиона ПВЗ на аеродрому „Батајница” постигли одличне резултате на контролно-тренажном гађању циљева у ваздушном простору.

У Центру за културу и спорт „Шумице” свечано су уручене награде градског такмичења „Зона без дроге” за најуспешнији литерарни рад и карикатуру. Јован Баровић из Београда, ученик првог разреда Војне гимназије, освојио је прво место за најбољи напис.

За четрдесет осам година, колико се бави авио-макетарством, шездесет седмогодишњи Новосађанин Павле Павловић саставио је и израдио око четири стотине макета авиона, од којих више од три стотине љубоморно чува у витринама и на полицама свога стана.

Под слоганом „Безбедно”, на београдском Сајму одржан је 38. Mеђународни сајам превенције и реаговања у ванредним ситуацијама и безбедности и здравља на раду. Великим избором опреме и средстава из области превенције и заштите људи и имовине од природних катастрофа и непогода и људског немара, те безбедности и здравља на раду и хитног медицинског збрињавања, представило се више од 70 учесника, излагача и заступника више од стотину и седамдесет брендова из двадесетак земаља.

Највећа смотра ваздухоплова коју памти Краљевина Данска одржанa је 10. јуна у Алборгу. Врсни пилоти из свих крајева света нису дозволили да киша и лоше време утичу на њих. Показали су зашто су управо они дошли да репрезентују своје земље у години када Данци славе стогодишњицу постојања војног ваздухопловства.

Команда Бундесвера за међународно ангажовање представља оперативни ниво командовања и руководи свим активностима у иностранству. Незаобилазни је део процеса трансформације и прилагођавања немачких оружаних снага новим условима ангажовања на националном и мултинационалном нивоу. Надлежност у оквиру планирања и командовања огледа се у припремној и извршној функцији, на основу националног мандата и примене правила ангажовања, као полазних основа за учешће у међународним операцијама и мултинационалним мисијама.

На ауто-релију теренских возила „CATENA MUNDI VIA MILITARIS”, караван се кретао од једне до друге тачке, од једне до друге такмичарске дисциплине, а успут су се сусретале историја и етнографија, спорт и туризам, људи и машине, културе прошле и садашње.

Циљ јубиларног 10. Међународног витешког турнира СВИБОР ДУХОВИ 2012 – „Витешки за децу” био је да се оживљавањем прошлости обезбеди будућност. Посетиоци су могли да се опробају у мегданима по правилима и у дисциплинама старе српске војске, али и да докажу витештво тако што су оставили прилог за лечење новорођенчади у Дечијој клиници у Тиршовој.

Из СПОРТА - одржан је девети ауто-рели „Меморијал хероја Тепића”, а на међународним такмичењима оријентирци Војске Србије постигли су нове добре резултате.

У новом ФЕЉТОНУ читајте о слому и уздизању југословенских поморских снага. Осамдесет седмогодишњи Светозар Филиповић, чича Света, ушао је у Други светски рат априла 1941. године као питомац Ниже поморске академије, а завршио га, повратком у Отаџбину, пет година доцније, априла 1946. године, као прекаљени морнарички поднаредник. Много деценија касније, у миру пензионерских дана, писао је сећања на време када је „на бранику отаџбине“ сведочио о сламању једне и стварању друге државе.

Специјални прилог у овом броју - СРПСКИ ДОБРОВОЉАЧКИ ПОКРЕТ 1876–1918.

ОДБРАНУ можете купити на киосцима ШТАМПЕ и ФУТУРЕ ПЛУС и у ВОЈНОЈ КЊИЗИ у Васиној 22 у Београду по цени од 100 динара.