Министарство одбране Републике Србије
 
28.06.2012.

Положени венци на Споменик косовским јунацима у Крушевцу



Поводом обележавања 623. годишњице боја на Косову и Видовдана, у Крушевцу су данас положени венци и одате државне и војне почасти код Споменика косовским јунацима.

Венац је, испред Министарства одбране и Војске Србије, положила трочлана делегација предвођена командантом крушевачког гарнизона пуковником Синишом Кресовићем. Испред Министарства рада и социјалне политике, венац је положио Негован Станковић, државни секретар.

Почаст косовским јунацима одала је и делегација града Крушевца, као и представници организација посвећених неговању традиција ослободилачких ратова Србије.

Минутом ћутања и интонирањем химне Боже правде, у извођењу крушевачког хора „Кнез Лазар“ пред великим бројем Крушевљана и гостију, евоцирано је сећање на светле традиције српске војске и државе.

Пре комеморативне свечаности, градом је прошла Литија са делом моштију Кнеза Лазара, које су носили припадници Војске Србије. Молитвена колона је кренула из цркве Лазарице, прошла поред Споменика, да би завршила на Багдали, где је, на месту где ће ускоро започети радови на изградњи новог храма, Епископ крушевачки Давид, освештао крст.

Видовдан је државни празник који се радно обележава у спомен на Косовску битку 1389. Он, према православној традицији, није празник радости, не игра се и не пева, а људи се присећају палих ратника и обилазе њихове гробове.
photoФОТОГАЛЕРИЈА