Министарство одбране Републике Србије
 
27.06.2012.

Састанак SEDM у Софији



Заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-мајор Милан Бјелица учествовао је на састанку заменика начелника генералштабова држава чланица Процеса сарадње министара одбране земаља Југоисточне Европе (SEDM), који је одржан данас у Софији.

Теме састанка биле су ревизија Стратегијског прегледа SEDM на основу анализе резултата остварених у оквиру пројеката ове иницијативе и кораци који ће се предузимати ради даљег унапређења сарадње.

Обраћајући се учесницима састанка, генерал Бјелица рекао је да Република Србија има конструктивну улогу у глобалном систему безбедности, коју остварује кроз сарадњу и учешће у међународним организацијама и институцијама, као и да посебну пажњу посвећује регионалној сарадњи. Он је подсетио да је у Србији одржан састанак министара одбране земаља југоисточне Европе, у априлу ове године.

Генерал Бјелица упознао је колеге из земаља Југоисточне Европе са ангажовањем Војске Србије у мултинационалним операцијама Уједињених нација и Европске уније и међународним вежбама. Он је, такође, истакао да је Србија била међу првим земљама које су примениле Резолуцију Савета безбедности 1325 „Улога жена у систему безбедности“ и подржала одговарајуће пројекте и иницијативе родне равноправности.

Иницијатива за успостављање Процеса сарадње министара одбране земаља Југоисточне Европе (SEDM) покренута је на састанку министара одбране у Тирани, у марту 1996. године, а Република Србија постала је чланица SEDM у октобру 2009. године. Основни циљ SEDM је унапређивање разумевања и интензивирање политичко-војне сарадње у региону југоисточне Европе, ради јачања безбедности у овом региону Европе.

Поред Републике Србије, чланице SEDM су САД, Грчка, Италија, Турска, Словенија, Румунија, Бугарска, Хрватска, Албанија, Украјина, Македонија, Босна и Херцеговина и Црна Гора, а Грузија и Молдавија имају статус посматрача.