Министарство одбране Републике Србије
 
25.06.2012.

Посета кинеске делегације Војномедицинској академији



Делегација Министарства здравља Народне Републике Кине предвођена замеником министра здравља и комесаром Државне администрације за традиционалну кинеску медицину Вангом Гуокјангом (Wang Guoqiang) посетила је данас Војномедицинску академију. Кинеска делегација налази се у вишедневној посети Министарству здравља Републике Србије.

Заменик начелника Војномедицинске академије пуковник проф. др Драган Динчић изразио је задовољство што је делегација овако високог нивоа посетила ВМА. Он је рекао да је ВМА отворена за све видове сарадње, као и да је досадашња пракса показала да комбиновано примењивање западне медицине и традиционалне алтернативне медицине даје одличне резултате.

Током посете, гости су упознати са капацитетима ВМА у области лечења, научноистраживачког рада и образовања, са посебним акцентом на Медицински факултет ВМА.

Заменик министра Гуокјанг рекао је да му је велика част што посећују ВМА као врхунску здравствену установу на почетку званичне посете Србији, одмах након сусрета са министром здравља. Посебно је истакао чињеницу да се традиционална кинеска медицина већ примењује на ВМА захваљујући лекарима који су завршили специјализацију у Кини.

Начелник Управе за војно здравство пуковник проф. др Зоран Поповић рекао је да Министарство одбране има добру сарадњу са кинеским Министарством одбране на основу Споразума о сарадњи у области одбране који је потписан 2008. године и да су обе стране заинтересоване за сарадњу у области војног здравства.

Кинеска делегација је обишла Клинику за физикалну медицину и рехабилитацију, као и Центар за хипербаричну медицину.