Министарство одбране Републике Србије
 
22.06.2012.

Посета израелске делегације



Делегација Министарства одбране Државе Израел, на челу са директором за Европу Директората за политику одбране Јакобом Лаором, боравила је од 19. до 21. јуна у радној посети Министарству одбране Републике Србије. Циљ посете биле су билатералне консултације у области одбране и усаглашавање и потписивање Плана билатералне одбрамбене сарадње за 2012. годину.

Првог дана посете, израелску делегацију примила је државна секретарка др Тања Мишчевић. У отвореном и пријатељском разговору током којег су размењене информације о актуелном стању два министарства одбране и две војске, констатовано је да постоји простор да се у наредном периоду сарадња у области одбране подигне на виши ниво.

План билатералне одбрамбене сарадње за 2012. годину, у име Управе за међународну војну сарадњу, потписао је начелник Одељења за билатералну сарадњу пуковник Милан Коњиковац, а у име Министарства одбране Државе Израел Јакоб Лаор. Планиране активности сарадње два министарства и две војске односе се на размену посета високог нивоа, сарадњу војнополицијских и јединица задужених за трагање и спасавање, као и разне облике усавршавања. Такође, планирана је и размена представника одговарајућих војнообразовних институција.

У наставку посете реализовани су сусрети са начелником Управе Војне полиције бригадним генералом Дејаном Јанковићем и представницима ЈП "Југоимпорт-СДПР". Током састанка са начелником Управе Војне полиције, гости из Израела су имали прилику да се информишу о месту и улози Војне полиције у Министарству одбране Републике Србије, а касније и да се увере у ниво оспособљености припадника батаљона посебне намене ''Кобре''.

У разговору са представницима ЈП ''Југоимпорт-СДПР'' размењене су идеје о могућностима будуће сарадње.

Последњег дана посете, у организацији Института за стратегијска истраживања Сектора за политику одбране Јакоб Лаор је за припаднике организацијских целина МО и ВС презентовао актуелну политичко-безбедносну ситуацију у Израелу и израелско виђење ситуације у региону блиског истока. Садржајна презентација пропраћена је са великим интересовањем.