Министарство одбране Републике Србије
 
20.06.2012.

Комеморација страдалим кадетима Војне академије



На Војној академији данас је одржана комеморација поводом погибије кадета Филипа Милојевића и Милине Милетић у несрећи која се догодила на интервидовском полигону „Пасуљанске ливаде” када је дошло до експлозије заостале гранате.

Комеморацији су присуствовале породице настрадалих кадета, министар одбране Драган Шутановац и начелник Генералштаба генерал-потпуковник Љубиша Диковић са члановима колегијума, кадети и наставници Војне академије, представници организационих целина Министарства одбране и Војске Србије, екипа серије „Војна академија”, пријатељи и колеге.

Том приликом, начелник Школе националне одбране Војне академије пуковник Миле Јелић, говорио је о личним и професионалним квалитетима Мине и Филипа, кадета завршне године Војне академије.

- Имали сте свој сан, о младости, о срећи, о љубави, пријатељству, о животу и официрским звездицама, које сте решили да остварите на Војној академији. Мина, крхка, нежна, посебна по јутарњем ритуалу. Ненаметљива, јаке воље и истрајна у свему што је радила. Филип је био посебан, необичан, насмејан и духовит млад човек. Ушао је у војни систем од ране младости – истакао је пуковник Јелић додајући да су имали довољно љубави за људе око себе, за своје најмилије, другове, класиће, али и за све што раде.

Милина, наставио је, волела је мирис униформе и бат корака у чизмама „пешадинкама ”, које су нас подсећале на жуљеве, зној и муке, али јој то ништа није сметало. Учествовала је у животу свом снагом са пуно одважности, племенитости и одговорности.

Како је истакао пуковник Јелић, Филип није био од оних људи којима се лако могло владати, али поштовао је ред. Био је од оних људи који су врло лако и брзо свакодневно раздвајали важно од неважног. Често је знао да упорношћу изненади све око себе.

- Дружење са Филипом и Милином ће трајно остати у нашим сећањима и животу. На сусретима у будућности препричаваћете заједничке догодовштине. Били су млади људи, део нас, део нашег колектива, који су скромно и достојанствено живели, који су журили кући и назад на Академију. Нека им је вечна слава и хвала! – завршио је пуковник Јелић.

У наставку, колеге и колегинице са класе говорили су о настрадалим кадетима.

Кадет Филип Милојевић из села Горња Трнава код Тополе, рођен је 26. маја 1988. године у Крагујевцу. Завршио је Војну гимназију, а Војну академију уписао 2007. године, смер пешадије.

Кадеткиња Милина Милетић из Горњег Милановца, рођена је 12. јануара 1989. године у Добоју. Завршила је средњу Економску школу у Горњем Милановцу, а Војну академију уписала такође 2007. године, смер пешадије.

Филип Милојевић биће сахрањен у четвртак 21. јуна у 13.00 часова на гробљу у селу Горња Трнава код Тополе.

Сахрана Милине Милетић обавиће се у четвртак 21. јуна у 14.00 часова на гробљу у Горњем Милановцу.
photoФОТОГАЛЕРИЈА