Министарство одбране Републике Србије
 
15.06.2012.

Официри Војске Србије успешни у мисији УН



Петорица официра Војске Србије, који су анагжовани у мировној мисији УН у Либану, успешно обављају своје дужности, изјавио је заменик команданта Здружене оперативне команде, генерал-мајор Горан Радовановић.

Он је, после обиласка петорице припадника Војске Србије који су у саставу шпанског контигента мировњака у Либану, рекао Танјугу и да српски "плави шлемови", који обављају дужности штабних официра немају никаквих проблема и да извршавају редовне задатке.

Радовановић, који предводи делегацију Министарства одбране и Војске Србије, је додао циљ посете и "сагледавања могућег будућег ангажовања наших припадника у овој веома значајној мисији УН".

"На овом простору је обезбеђен мир и већ дуже времена се не уочавају никакви инциденти а сви наши припадници су доброг здравља", рекао је он у телефонској изјави српској националној агенцији.

Уз обилазак базе "Мигуел Сервантес" у којој су смештени шпански мировњаци, делегација српског система одбране обишла је и источни и западни сектор мировних снага.

Радовановић је рекао да је разговарао са шефом мисије и командантом војних снага, генерал-мајором Паолом Сером и командантом сектора "Исток" бригадним генералом Хулиом Ислом.

"Током претходна два дана обишли смо источни и западни сектор, команду УН а очекује нас обилазак одређених тачака на "плавој линији" ради сагледавања одређених задатака те мисије", додао је он.

У протеклом периоду српски званичници најављивали су могућност вишеструког повећања броја припадника Министарства одбране и Војске Србије, уз коришћење сопствене технике и наоружања у тој мировној мисији.

Уз Либан, припадници Министарства одбране и Војске Србије учествују у
мировним операцијама УН у Конгу, Либерији и Обали Слоноваче и на Кипру.

Танјуг