Министарство одбране Републике Србије
 
14.06.2012.

Страни војни представници у Војном музеју



Страни војни представници акредитовани у нашој земљи посетили су данас изложбу „Старо оружје Азије“ у Војном музеју на Калемегдану.

У име Министарства одбране госте је поздравио државни секретар Игор Јовичић који је том приликом рекао да је до сада неизлагану колекцију старог оружја азијских ратника Војни музеј прикупљао више од пола века на различите начине.

- Највећим делом, предмети су купљени педесетих година прошлог века, када их је музеј откупљивао од људи који су их добијали на поклон, или су и сами били колекционари оружја различитих култура. Такође, део експоната су поклон државе Бурме, након изложбе оружја те земље 1952. године у Београду – истакао је Јовичић додајући да ова изложба свакако треба да мотивише на приређивање сличних националних поставки.

Уз мелодије истока и излагање вишег кустоса Војног музеја Анђелије Радовић, инострани војни представници били су у прилици да погледају оружје и ратну опрему Јапана, Кине, Индије, Мианмара, Непала, Ирана и Индонезије, које су битан аспект тих култура.

Оригиналност предмета и уметничка обрада, али и интересантан начин употребе осликавају, такође, и ратнички дух, менталитет и традиције тих земаља.
photoФОТОГАЛЕРИЈА