Министарство одбране Републике Србије
 
13.06.2012.

Делегација Министарства одбране и Војске Србије у Либану



Делегација Министарства одбране и Војске Србије, коју предводи заменик команданта Здружене оперативне команде генерал-мајор Горан Радовановић, отпутовала је данас у Либан, у четвордневну посету мултинационалној операцији Уједињених нација UNIFIL.

Поред генерала Радовановића, у саставу наше делегације су и пуковници Јелесије Радивојевић, Никола Жуловић и Бранко Миловановић.

Циљ посете су разговори са шефом мисије и командантом војних снага генерал-мајором Паолом Сером и командантом сектора Исток бригадним генералом Хулиом Ислом о правцима развоја мисије UNIFIL, динамици упућивања припадника МО и ВС у састав мисије и могућности проширења учешћа наших мировњака у мисији.

У току посете планиран је обилазак пет штабних официра Војске Србије, који су ангажовани у овој мултинационалној операцији у оквиру шпанског контингента.

Мировна операција Уједињених нација у Републици Либан UNIFIL успостављена је Резолуцијом Савета безбедности Уједињених нација број 425 од 19. марта 1978. године и Резолуцијом Савета безбедности Уједињених нација број 426 од 19. марта 1978. године. У складу са Резолуцијом Савета безбедности број 2004 (2011) мандат мисије продужен је до 31. августа 2012. године.

Министарство одбране и Војска Србије учествују у UNIFIL од децембра 2010. године са пет припадника Војске Србије у својству штабних официра, у оквиру шпанског контингента. До сада је ангажовано 15 штабних официра, припадника МО и Војске Србије.