Министарство одбране Републике Србије
 
07.06.2012.

У Галерији Народног музеја у Пожаревцу отворена изложба „Успомене из војске“



Јединствену изложбу фотографија „Успомене из војске“, коју је у Дому војске у Београду током Ноћи музеја видело више од 5000 људи, данас је у Галерији Народног музеја у Пожаревцу свечано отворио пуковник Миливоје Пајовић, начелник Управе за односе са јавношћу Министарства одбране.

Догађају су, између осталих, присусутвовали и директор Медија центра „Одбрана“ потпуковник Славољуб Марковић, градоначелник Пожаревца Миомир Илић и коментатор „Политике“ и аутор текста каталога Љубодраг Стојадиновић.

Отварајући изложбу која је плод успешне сарадње Министарства одбране и Војске Србије са пожаревачким Историјским архивом и Народним музејом, пуковник Пајовић је рекао да успомене из војске нису само невеште тетоваже на подлактицама, са именима сада већ егзотичних градова Пула, Врхника, Коњиц, Ново Место или Ђевђелија.

– То нису само ни монтиране кичасте фотографије са ликом младог руменог регрута са ретким мустаћима и доцртаним и дофарбаним ружама испод кравате и изнад обавезног назива фото радње, нити само сећања на стражу, сталну војничку жељу за сном, за репетом, за скраћењем рока и одсуствима, изласком у град или писмом - рекао је начелник Управе за односе са јавношћу Министарства одбране, који је донедавно обављао дужност команданта пожаревачког гарнизона.

У наглашено литерарном тону, поздрављен аплаузом, он је потврдио да успомене из војске јесу - најлепша каткад, сетна сећања на младост снагу и подвиг мушкарца који из искреног уверења али и по закону, испуњава завет, одужење дуга отаџбини.

Директор Медија центра "Одбрана" потпуковник Славољуб Марковић истакао је да је Пожаревац град са дугом војничком традицијом, те да је овај догађај само логични наставак сарадње са овим градом, започете у марту, изложбом војних филмских плаката.

Говорећи о изложби коментатор „Политике“ и аутор текста каталога Љубодраг Стојадиновић рекао је да она представља музеј носталгије у коме може да се види део српске војничке историје. Према његовим речима поставка је драгоцена јер се на овај начин чувају успомене на прошлост и лица који се део наше историје.

Оригиналну поставку, аутора Зорана Живковића, која ће у Галерији Народног музеја Пожаревца, бити отворена до 28. јуна, чине мотиви из војничких дана који на духовит и носталгичан начин осликавају време у којем су настали, понос војника на тај период живота, као и креативност локалних фотографа.

Изложба обухвата стотинак фотографија а посетиоцима је, баш као и у Ноћи музеја омогућено да фотоапаратима овековече своју „успомену из војске“ на начин како су то радили стари фотографи користећи фото-паное.
photoФОТОГАЛЕРИЈА