Министарство одбране Републике Србије
 
30.05.2012.

Инжињерци Војске Србије изградили бунар у Дому у Кулини



Припадници 310. инжињерисјког батаљона Треће бригаде Копнене војске завршили су изградњу бунара за техничку воду у Дому за смештај одраслих у Кулини код Алексинца.

Радна група прокупачких инжињераца, предвођена старијим водником Петром Илићем, успела је да, од 23. до 28. маја, заврши радове и поред сложених услова. Терен је био неприступачан и инжињеријске машине су два дана радиле само на пробијању пута до места где је изграђен бунар. Киша је додатно отежавала рад јер се због обилних падавина новоизграђени пут није могао користити. У таквој ситуацији, дошли су до изражаја спретност и вештина старешина и војника инжињеријског батаљона који су тешке машине провезли коритом Вукањске реке до места изградње бунара.

При изградњи бунара, дубине шест метара и ширине један метар, ископано је преко 80 кубних метара глине и земље, спуштене су цеви и око њих шљунак због дренаже.

На задовољство инжињераца и особља Дома за смештај одраслих у Кулини, вода је већ прве ноћи достигла ниво од четири и по метара у бунару, што даје за право надањима да суша више никада неће угрозити функционисање установе. Колико је вода драгоцена за Дом, говори податак да је дневна потрошња 50 кубних метара и да установа збрињава 400 корисника теже и тешке менталне ометености.

"У име корисника Дома - рекао је директор Дома у Кулини Горан Петковић - захваљујем припадницима Војске Србије и Министарству одбране за пружену помоћ.“

Челни људи државног и војног врха су након посете Дому за смештај одраслих у Кулини, марта ове године, обећали да ће инжињерци Војске Србије очистити дивљу депонију и изградити бунар за техничку воду како би се избегле несташице воде у летњем периоду.

То је сада испуњено, мада су припадници војске и пре тога помагали Дому у Кулини и корисницима његових услуга. Старешине и војници 246. батаљона АБХО су се ангажовали на специфичном задатку и за три месеца превезли 66 тона пијаће воде и напунили резервоаре Дома, пошто је ова установа, услед дуготрајне суше, имала проблеме обезбеђивања воде за 126 малолетних и 305 пунолетних корисника, од којих је 171 непокретан.

Војска Србије је помагала и у зимском периоду допремајући основне животне намирнице и пребацивањем корисника Дома до великих здравствених центара.