Министарство одбране Републике Србије
 
30.05.2012.

Почео 17. конгрес Балканског комитета војне медицине



Министар одбране Драган Шутановац отворио је данас у хотелу „Континентал“ 17. конгрес Балканског комитета војне медицине (БКВМ) на коме ће бити представљено око 250 радова о достигнућима у различитим областима савремене медицине.

Пожелевши добродошлицу присутнима, министар Шутановац нагласио је значај иницијативе БКВМ за будућност региона.

- Он окупља највеће стручњаке различитих специјалности војне медицине, који том приликом размењују знања и искуства и уче једни од других, и управо у томе лежи највећи значај и Балканског комитета и овог Конгреса, рекао је министар одбране и додао да је значај процеса сарадње у региону на путу ка европским интеграцијама несумњив и да је циљ, чланство у ЕУ и стварање модерних европских држава, заједнички.

Он је додао да је војна медицина област по којој је наш регион постао познат јер је несрећно искуство деведесетих направило светске стручњаке од војних лекара, сестара и медицинских техничара, који су своје знање и способности показали и показују у мировним мисијама широм света.

- То је наша предност, наш спецификум, и наставком учења, унапређења и заједничке праксе, чини ми се да се заиста можемо наметнути у свету као регион и држава из чије ће експертизе учити медицинске службе највећих војски на свету, нагласио је министар.

Министар одбране је подсетио да је у оквиру реформе система одбране извршена и реорганизација војног здравства, што је допринело оптималном коришћењу расположивих капацитета, знања и стручњака војне медицине.

- Наши војни лекари су признати стручњаци у земљи и свету, они уживају поверење грађана и струке – рекао је министар Шутановац истичући да они свој пуни допринос дају и учешћем у мировним мисијама широм света. Он је посебно подвукао учешће студената војне медицине, који ће на оваквом скупу проширити знања и познанства.

Председник БКВМ пуковник Ђоко Максић истакао је да промоција Комитета последњих година доприноси његовом значају, развоју бољих односа на пољу војне медицине, као и јачању традиционално пријатељских односа међу земљама региона.

Председавајући Конгресом, начелник Управе за војно здравство пуковник Зоран Поповић представио је БКВМ као политичку стварност и неодвојив део процеса европских интеграција. Он такође сматра да је репутација БКВМ резултат његове дуге традиције, али и ратних искустава са ових простора која су, према његовим речима, веома значајна за српске медицинске тимове - учеснике у мировним мисијама ЕУ и УН.

Он је истакао, да се истовремено одржава и састанак шефова војномедицинских служби у региону и начелника војномедицинских академија, где ће тема бити формирање „balkan medical tasks forces“, о размени и едукацији капацитета у региону, као и размени медицинских информација у вези са телемедицином.

Говорећи о значају данашњег скупа, начелник ВМА бригадни генерал проф. др Маријан Новаковић нагласио је да је препозната потреба за постојањем „здружених снага“ које ће дејствовати у случају катастрофа, несрећа и елементарних непогода.

Присутне су поздравили и преседавајући Комитета начелника војномедицинских служби НАТО и партнерских земаља генерал Роб ван дер Мер из Холандије, пуковник Евгениј Илијев Белоконски из Бугарске, адмирал Мантидис Апостолос из Грчке, затим бригадни генерал Михаи Мариус Муресан из Румуније и генерал-мајор Садетин Четинер из Турске.

На Конгресу БКВМ, који се први пут одржава у нашој земљи и траје три дана, биће одржана предавања о васкуларним болестима у интерној медицини, хирургији и неурологији, ратној трауми, медицинским аспектима изложености екстремним факторима спољне средине, као и савременим научним и технолошким аспектима нуклеарно-биолошко-хемијске заштите и лечењу повређених и оболелих.

Присуствује 200 учесника из пет земаља. Синоћ је за њих приређен свечани пријем на коме је домаћин био начелник Управе за војно здравство пуковник Зоран Поповић.

Балкански комитет војне медицине су 1995. године основале Бугарска, Грчка, Румунија и Турска. Чланство је касније проширено на Албанију и нашу државу. Србија је од земље кандидата и придруженог члана Балканског комитета војне медицине постала пуноправни члан те регионалне иницијативе.
photoФОТОГАЛЕРИЈА